IstraTrek Motovun okupio više od petsto trkača

0
Motovunski IstraTrek
Motovunski IstraTrek

U Motovunu je održana tradicionalna treking utrka Compressport IstraTrek koju organizira labinski Sportsko-rekreacijski klub Alba, a svake godine trka seli u drugo mjesto Istre. Promjenjivo vrijeme i mnoštvo blata nije spriječilo mnoge zaljubljenike u treking da 4. veljače budu u gradiću Veloga Jože. Utrka se boduje je Hrvatsku Treking ligu i novoosnovani Istarski Treking Kup.

IstraTrek je vrlo zanimljiva manifestacija koja se u Istri organizira od 2006. godine. Na prvom izdanju te manifestacije je nastupilo tek 11 trkača, ali je godinama utrka dobila kultni status i danas je nezaobilazna stanica svakom pravom trekeru i pustolovcu. Kuriozitet utrke je to da se svake godine organizira na drugom mjestu u Istri, na taj način promovirajući naš prekrasni istarski krajobraz ali i značajno doprinosi lokalnoj turističkoj ponudi i povećanom broju noćenja u predsezonskom periodu.

Treking podrazumijeva pronalaženje kontrolnih točaka pomoću zemljovida i kompasa te se pravci kretanja natjecatelja unaprijed ne mogu znati, kao ni udaljenost koju će prijeći budući da staza između kontrolnih točaka nije označena već natjecatelji sami biraju svoj put. Međutim, manifestacija se ipak sastoji od tri različite kategorije koje se prilagođene svim uzrastima, a i predviđene udaljenosti su prilagođene natjecateljima, od potpunih rekreativaca do vrhunskih trkača. Najkraća staza bila je Active kategoriju od 13 km, srednja Challenger duga oko 26 km, a samo najodvažniji su se odlučiti na zahtjevnu Marathon kategoriju dugu više od 45 km uz oko 1500 metara visinske razlike.

Sam teren utrke se od Motovuna prostirao prema jugu i zasigurno je pružen vrhunski doživljaj natjecateljima koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Velike Britanije. Od natjecatelja su se tijekom dana čule samo riječi hvale i divljenja. S gornjeg motovunskog placa startala su ukupno 552 natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Slovenije i Srbije. Najviše je natjecatelja, čak 270 startalo u kategoriji aktiv, a nakon sat, 35 minuta i 51 sekundu na cilj je prvi stigao Vedran Kos, drugi je bio Marin Bodrušić, a treći Sven Uccellini svi iz Hrvatske.

U ženskoj konkurenciji aktiv utrke pobijedila je Ana Benčić, druga je bila Roberta Valai, obje iz Hrvatske, a treće je mjesto zauzela Urša Tomažin iz Slovenije. U Challengeru je startalo 236 natjecatelja. U muškoj konkurenciji pobijedio je Matjaž Štanfel, drugi je bio Igor Dorotić, a treći Antonio Chiavalon, svi iz Hrvatske. Od žena prva je na cilj dotrčala Mateja Blažević iz Hrvatske, za njom je bila Slovenka, Marija Trontelj, a treća je kroz cilj prošla hrvatska natjecateljica Petra Kulić.  Natjecanje i cijeli program organizirali su SRK Alba i Turistička zajednica Općine Motovun.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa