gastro istra

Kliman: Ižaković i Lorencin najviše radili na Michelinu

0
Anton Kliman (foto: Robi Selan)
Anton Kliman (foto: Robi Selan)

Michelinova objava da je Hrvatska dobila prvi restoran s njihovom zvjezdicom, rovinjski Monte, a posebno lista 34 restorana iz Dubrovnika, Zagreba i Istre koji su dobili preporuke jučer je bila glavna tema u restoraterskim krugovima, piše Jutarnji list 3. siječnja. Opća je ocjena da je riječ o velikom i važnom događaju za Hrvatsku i pozicioniranju naše gastronomije na svjetskoj sceni.

Restorateri s kojima je Jutarnji list razgovarali slažu se i u primjedbi da su neke regije poput Kvarnera i Dalmacije neopravdano posve preskočene. Kako je Hrvatska došla pod Michelinov radar i je li moguće da takva institucija pogriješi?

'Prije 10 godina prvi sam počeo kontaktirati s Michelinom', govori za Jutarnji list Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, poz­natiji kao gastro-pisac koji već 25 godina priprema gastro-vodiče za Istru i druge dijelove Hrvatske.

'Tada sam razgovarao s Faustom Arrighijem, šefom Michelina za Italiju, i pojavila se mogućnost da naše restorane uključe u talijanski vodič, što je središnjica u Parizu odbila', prisjeća se Lukež.

Ovotjedna objava Michelina na Twitteru velika je stvar za Hrvatsku, ali još nije na papiru, nego samo kao internetski vodič, za što je poticaj dalo Ministarstvo turizma 2015. godine. 'Zapravo je riječ o polukomercijalnom izdanju pa je pitanje mijenjaju li se kriteriji Michelinovih inspektora', ističe Lukež za Jutarnji list.

Jedna od najzaslužnijih osoba za prvu hrvatsku Michelinovu zvjezdicu i 34 preporuka, bivši pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković, nažalost nije dočekao objavu koju hrvatska gastro-scena isčekuje godinama. Upravo je Ižaković, zajedno s bivšim IDS-ovim ministrom turizma Darkom Lorencinom, bio najzaslužniji što su Michelinovi inspektori posjetili našu zemlju, obišli najbolje restorane te konačno, makar u svoj digitalni vodič, uvrstili najbolje iz hrvatske kulinarske ponude. Rezultate projekta nije doživio jer je samo dva dana prije Michelinove objave preminuo.

'Mislim da treba spomenuti kako su upravo Ižaković i Lorencin najviše radili na projektu Michelina, a Davor je bio i svojevrsni spiritus movens cijelog tog projekta. Ovo Michelinovo priznanje dođe mu kao neki rekvijem jer je riječ o čovjeku koji je u Ministarstvu općenito bio zadužen za naše gastroprojekte među kojima se, osim Michelina, ističe i Hrvatska 365', rekao je bivši ministar turizma Anton Kliman, donosi Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa