Dr. Hrstić: Pacijenti se ne pridržavaju obavijesti

0
Irena Hrstić: Problem je nemogućnost osiguravanja dovoljnog broja sanitarnih čvorova (foto: Glas Istre)
Irena Hrstić: Problem je nemogućnost osiguravanja dovoljnog broja sanitarnih čvorova (foto: Glas Istre)

Na pismo čitatelja koje smo nedavno objavili na našem portalu, a koje možete pročitati ovdje, stiglo je očitovanje iz pulske bolnice, koje objavljujemo u cijelosti:

"Iskreno nam je žao što je dotična pacijentica doživjela neugodu prilikom dolaska u laboratorij OB Pula no ona je očito posljedica nedovoljne informiranosti o promjenama u načinu rada. Od 24. studenog 2016 godine, nakon donošenja odluke o preseljenju Odjela za laboratorijsku dijagnostiku na lokaciju Negrijeva radi adaptacije zgrade dijagnostike u Zagrebačkoj 30 intenzivno se krenulo u obaviještavanje svih liječnika primarne zdravstvene zaštite s područja grada Pule kao i ostalih ambulanti i laboratorija s područja Istre o načinu provođenja laboratorijskih pretraga u skučenim prostorima Mornaričke bolnice. O navedenim promjenama bila su od 28. studenog 2016. godine obaviještena i sva javna glasila (pa i vaša) koja su pokazala veliki interes za problematiku, a odrađene su i emisije na pojedinim radio postajama (primjerice Radio Giardini).

Upis za laboratorijske pretrage krenuo je tjedan dana nakon preseljenja, ali samo za one pacijente koji ne žele ili ne mogu vaditi krv kod svojih liječnika. Nakon toga, a suočeni s nepridržavanjem obavijesti i molbe da se prva jutarnja mokraća donosi od kuće, dali smo na potvrde za naručivanje dodati tekst koji još jednom upozorava pacijente da su dužni donijeti mokraću sa sobom od kuće. Dokaz o jasnoj vidljivoj uputi je u prilogu, u vidu skenirane potvrde o narudžbi pacijenta (prekriveni podatci o pacijentu).

Razlog tome nije nemogućnost osiguravanja plastičnih čaša, kako se pretenciozno piše u navedenom članku, već nemogućnost osiguravanja dovoljnog broja sanitarnih čvorova, naravno higijenskih i odvojenih za muškarce i žene, te prostora za primanje takovih uzoraka iz čaša u laboratoriju. Vjerujem da je svim liječnicima poznato da se pouzdana analiza urina može učiniti samo u slučaju da je uzorak urina uzet na pravilan način. Za one pacijente koji inzistiraju na davanju mokraće prilikom samog dolaska u laboratorij (uzorak koje nisu ponijeli sa sobom) isti dan kada i vade krv (do 9 i 30 sati, do kada je i redovno vrijeme vađenja krvi), jedini način je da se posudica ode kupiti u ljekarnu, neovisno koju, pa ne stoji navod da se favorizira jedna ljekarna u blizini bolnice.

Za pacijente hitnog prijema osigurana su dva WC-a u koje u hitnoći idu svi hitni pacijenti, uključujući i djecu. Želimo još jednom i ovom prilikom napomenuti da su liječnici primarne zdravstvene zaštite, koji na laboratorijske pretrage i upućuju pacijente i ujedno im i daju uputnicu za laboratorij, već nekoliko puta zamoljeni da o svim promjenama koje se događaju u organizaciji rada Odjela za laboratorijsku dijagnostiku pravovremeno upoznaju svoje pacijente, sve u cilju izbjegavanja ovakvih i sličnih neugodnih slučajeva.

I na kraju naglašavamo da se ne radi o „bezobraštini pulske bolnice“ već se radi o neophodnoj prilagodbi rada laboratorija radi potrebe adaptacije zgrade dijagnostike u okviru „Izgradnje i adaptacije Nove bolnice“ što je, kako je i navedeno, višekratno komunicirano s medijima i sudionicima zdravstvenog sustava. Obavijest o promjeni rada djelatnosti laboratorijske medicine, radiološke i nuklearne dijagnostike, dostupna je i na web stranici OB Pula. Nadalje, pacijentima je trajno dostupna mogućnost postavljanja upita za sve nejasnoće, što je također objavljeno u medijima (telefonom u radno vrijeme: 052/376-400 i elektronski 24 sata obpula@obpula.hr).

Ovim putem još jednom molimo odgovorne predstavnike javnih glasila da prije objave informacija o Općoj bolnici Pula zatražite i naše službeno očitovanje. U dosadašnjoj praksi rada s predstavnicima javnih glasila mislimo kako smo uvijek pravovremeno dostupni za odgovaranje na vaše upite i da zbog nas nikada „objava informacija nije čekala“. Našim očitovanjem nije nam namjera zadirati u slobodu novinarskog pisma/govora", navodi se u očitovanju Opće bolnice Pula koje potpisuje dr. Irena Hrstić.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

INSTALATER/INSTALATERKA GRIJANJA I KLIMATIZACIJE

Do: 12.03.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠANKER/ICA

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/ICA PRIRODNE KOZMETIKE

Do: 30.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA