Jakovčić o teranu: Još uvijek nema formalnih informacija EK

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Informacija Slovenske tiskovne agencije da bi Europska komisija početkom godine mogla dopustiti Hrvatskoj korištenje naziva Teran privukla je veliku medijsku pažnju kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj i ponovno aktualizirala jednu od gorućih problematika istarskih vinara. Zastupnik u EP Ivan Jakovčić priznavanje Istarskog Terana postavio je kao jednu od svojih najvažnijih aktivnosti u Europskom parlamentu, te je u više navrata apelirao na povjerenika EK za poljoprivredu Hogana, Europsku Komisiju, te hrvatske, talijanske i slovenske stručnjake da pronađu zajedničko rješenje prihvatljivo svima.

Iako su najave Slovenske tiskovne agencije podigle popriličnu prašinu važno je da ostanemo hladne glave, jer to su obična medijska nagađanja. Još uvijek nema nikakvih novih formalnih informacija od strane Europske komisije. Dostavili smo mnogo usmenih i dokumentiranih dokaza o stoljetnoj prisutnosti Terana u Istri, uspostavili smo nebrojene kontakte i održali brojne sastanke što je pridonijelo tome da napokon sve razine činovnika u EK razumiju realno stanje u Istri i realne potrebe naših vinara. Vjerujem u uspjeh jer argumenti su na našoj strani, a dodatno povjerenje mi ulijeva i pojačanja uloga Ministarstva poljoprivrede koja je prisutna u zadnje vrijeme, izjavio je Jakovčić.

U jučerašnjoj žalbi EK u kojoj se slovenski ministar poljoprivrede Židan potužio da hrvatski vinari iz Istre i dalje proizvode i prodaju vino Teran iako je Slovenija svoj tzv. Kraški Teran zaštitila oznakom geografskog podrijetla, Jakovčić vidi elemente panike. Ne možemo se oteti dojmu da se radi o neplaniranom i paničnom potezu slovenske vlade. Činjenica je da ćemo ubrzo znati koji je stav EK o Teranu i kako će izgledati nova Direktiva o Teranu, a čini mi se kao da ministar Židan odluku EK više ne očekuje sa euforijom i nestrpljenjem, unatoč njegovim brojnim najavama da je situacija više-manje riješena i da se očekuje rješenje koje u potpunosti zadovoljava samo slovensku stranu.

Jakovčić je stava da je puno pozadinskih igara i da se slovenski političari jeftino prodaju, jer znaju da mi njima ništa ne uzimamo, a nama prijeti da izgubimo našu stoljetnu vinsku tradiciju. U slučaju da Slovenci ne budu zadovoljni odlukom Komisije očekujem da će se žaliti, ali isto očekujem i od Hrvatske ukoliko iz konačnog prijedloga Komisija izbaci riječ Teran. Osobno prihvaćam svako dodatno „objašnjenje“ ali isključivo uz ostanak imena Teran. To može biti pomalo birokratski naziv „Hrvatska Istra“ ili kako ja predlažem da ga jednostavno nazovemo „Istarski Teran“. Tako bi imali „Kraški Teran“ proizveden na Krasu i „Istarski Teran“ proizveden u Istri. To je najlogičnije rješenje, istaknu je zastupnik Jakovčić. 

Podsjećamo da je Teran nedvojbeno posebna sorta koja se stoljećima uzgaja na području cijele zemljopisne Istre i na Krasu. Teran je dio istarskog identiteta više od 650 god, a potkraj 19. stoljeća u Istri je bilo zasađeno između 35 i 40 tisuća hektara te sorte. Teran je Istrijan!!!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa