Gradski park Humagum: Svečano otvoreno zeleno srce Umaga

0
Druga faza parka Humagum
Druga faza parka Humagum

Umag ima od danas još jedan razlog da bude ponosan na zelene oaze i uređenje okoliša u samom središtu grada koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Parkovi su građevine ljudskih ruku, spomenici i svjedoci promišljanja te brige u razvoju zajednice. Mjesta su to okupljanja i druženja u kojima se predajemo osjetilima i gdje pronalazimo mir,  ravnotežu i razonodu. Gradski park „Humagum“ jedinstveni je primjer lijepe i posjećene zelene urbane površine na kojoj se Umažanke i Umažani, kao i brojni turisti i posjetitelji, često odmaraju i rekreiraju.

Povodom završetka izgradnje 2. faze parka „Humagum“, u sklopu velikog održivog projekta „Umag: Smart city-Green city 2010.2020.“, 9. prosinca 2016. godine, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i predsjednik MO Punta Floriano Brenčić svečano su predali park građanima na korištenje. Novootvoreno krilo gradskog parka upotpunjuje veliko zeleno srca grada te daje novu dimenziju i vizuru umaškoj promenadi. Park „Humagum“ će se u konačnici prostirati na gotovo 30 tisuća metara kvadratnih, a kada bude dovršen bit će jedinstveni primjer modernog urbanog parka sa svim blagodatima i bogatstvima prirode spojenih s modernim tehnološkim dostignućima. Bit će to, u konačnici, zaštitni znak Umaga.

Naši mališani mogu pronaći svoj kutak sreće i zabave u dječjem igralištu s pogledom na more. Dječje igralište  izgrađeno je po najvišim standardima, a opremljeno je novim, suvremenim igralima na antitraumatskoj podlozi te  njihalicom prilagođenom djeci s teškoćama u razvoju. Uz dječje igralište, Umažanke i Umažani mogu aktivno vježbati na novim spravama street workout parka, trećeg takve vrste u Umagu.

No, tu su i klupice za odmor, mali labirint za djecu i odrasle, dvije najsuvremenije solarne klupe, mnoštvo autohtonog istarskog i mediteranskog bilja, a u izradi je i glazbena ograda zahvaljujući kojoj ćemo svi s iznimnom lakoćom moći odsvirati Beethovenovu 9. simfoniju, odnosno „Odu radosti“. No, ono što ovaj park čini posebnim i jedinstvenim je „perivoj ruža“ koji oplemenjuje zeleni prostor mirisnim ružama, vječnim simbolima ljepote, prijateljstva i poštovanja. Perivoj ruža dug je gotovo 250 metara te jednoj od najljepših lokacija u gradu poklanja raskoš od 253 ružine sadnice, kraljice cvijeća.

„Grad Umag iz dana u dan pretvara svoje ruho u ekološki zdrav i zeleni grad te se ubrzano razvija i raste. Iznimno sam ponosan što danas mogu svečano otvoriti naš novi gradski park,  mjesto zajedničkog okupljanja gdje vladaju prirodna osjetila i kutak u kojem ćemo pronaći predah od svakodnevnice, mjesto gdje se djeca i roditelji mogu zajedno razonoditi. Iz dana u dan djelima vidljivo podižemo kvalitetu i standard života u našem Umagu, a park „Humagum“ je zasigurno najljepši primjer toga.“ istaknuo je gradonačelnik povodom svečanosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa