Donosi li Bernardićeva pobjeda nova preslagivanja istarskom SDP-u?

0
Davor Bernardić
Davor Bernardić

S 46 posto osvojenih glasova Davor Bernardić uvjerljivi je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u SDP-u, održanih 19. studenog. Potvrdi li svoju pobjedu i u drugom krugu, što je prilično izgledno nakon što mu je neizravnu potporu dao četvrtoplasirani Tonino Picula, štošta bi se moglo promijeniti i u istarskom SDP-u. Ranko Ostojić, bivši ministar policije i predstavnik struje poraženog Zorana Milanovića osvojio je 23 posto glasova i izborio se za ulazak u drugi krug. Šef Ostojićeve izborne kampanje bio je pulski SDP-ovac Peđa Grbin, no i mnogi drugi čelnici te stranke u Istri povezivali su se sa strujom Zorana Milanovića.

Prije svega, tu je predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić, koji je u Milanovićevo vrijeme imenovan predsjednikom Uprave Hrvatske lutrije, zatim načelnica Fažane Ada Damjanac, saborska zastupnica iz Umaga Tanja Vrbat, šef umaškog SDP-a Vili Bassanese i labinskog Željko Ernečić. Grbin je pak na konferenciji za novinare u travnju podržao Danijela Ferića kao kandidata za gradonačelnika Pule na izborima 2017. godine, no tada se još nije znalo da će Milanović doživjeti potop.

Dolaskom na čelo Davora Bernardića otvorit će se prostor za nove ljude, ali i rehabilitaciju starih, marginaliziranih SDP-ovaca koji su se povezivali s riječkom strujom Zlatka Komadine. To je prije svega Maja Šarić, bivša predsjednica Županijske organizacije SDP-a, ali i čitav niz članova u brojnim općinskim i gradskim organizacijama te stranke koji su ostali u manjini. Ipak, za ponovni dolazak SDP-a na zelenu granu, to neće biti dovoljno. Kako reče kolegica Marina Karlović Sabolić, Bernardić će morati biti pomiritelj, nešto kao Gandalf, „koji će na jednom mjestu pokušati okupiti svih sedam kandidata - jednu prstenovu družinu - i pokušati udahnuti jedan novi duh“. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa