Amfora fažanskog obrtnika pronađena u rabačkom akvatoriju

0
Daniel Mohorović i Mateo Miletić, ronioci "Girandella Diving Centra"
Daniel Mohorović i Mateo Miletić, ronioci "Girandella Diving Centra"

Ronioci „Girandella Diving Centra“ u suradnji sa Arheološkim muzejom Istra iz Pule i Konzervatorskim odjelom u Puli pronašli su u akvatoriju Rapca dosad nepoznata arheološka nalazišta koja datiraju od rimskog do razdoblja kasnog srednjeg vijeka.

Rabačke ronice vodio je Daniel Mohorović, a s njima su ronili supružnici Ida Kocani Uhač, voditeljica Zbirke podvodne arheologije, stručnjakinja za nalaze od keramike i Marko Uhač, konzervator podvodne arheološke baštine i stručnjak za potopljene brodove. 

Na nalazištu, čija se točna lokacija iz sugurnosnih razloga drži u tajnosti, pronađeni su cjeloviti arheološki predmeti koji svjedoče o korištenju akvatorija na plovidbenom putu uz današnju istarsku obalu, među njima i raznoliki tipovi amfora.

Zanimljiv je nalaz istarske amfore sa žigom, koja je služila za prijevoz istarskog maslinovog ulja, a proizvedena je u drugoj polovici 1. stoljeća u radionici Gaja Lekanija Basa, koja se nalazila u Fažani. Nalaz svjedoči o tome da je antički trgovački put  počinjao u radionici u Fažani odakle je preko rimske luke Pula i sidrišta uz labinsku obalu vodio prema Liburniji i dalje, prema južnim dijelovima Jadrana. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa