Đino Tanković

Preko 40 godina berem gljive i do sada nisam pogriješio

0
Đino Tanković
Đino Tanković

Izložba gljiva na pulskoj tržnici okupila je mnoštvo građana koji su imali prilike vidjeti koje su gljive ubrane u prirodi jestive, a koje smrtno otrovne, donosi 24sata.

Zanimljivosti o gljivama Puljanima je prezentirao predsjednik gljivarske udruge "Sunčica", Đino Tanković koji je u svom bogatom gljivarskom iskustvu probao preko 100 vrsta gljiva. Građani su mogli kušati i brojna jela pripremljena od šumskih gljiva.

"U Hrvatskoj ima 6-7 vrsta jako otrovnih gljiva,a neke su i smrtno otrovne.To su bijela i zelena pupavka ,muhara, panterova muhara... a ima i otrovnih koje izazivaju tegobe kod ljudi. Kod smrtno otrovnih gljiva simptomi dolaze tek nakon 7 ili više sati nakon konzumacije. Kod otrovnih gljiva simptomi počinju već nakon pola sata ili sat vremena. Kad se pojede smrtno otrovna gljiva, sve ovisi koju je količinu osoba pojela. Djeca prije sedme godine ne bi trebala jesti gljive. Na desetke vrsta gljiva koje su građani imali prilike vidjeti ubrane su u Istri", objasnio je Tanković.

Vrganj, lisičarka, sunčanica, blagva, martinčica, mala martinčica, panjevačica, zelena pupavka, bljuvara, otrovna pečurka... samo su neke od izloženih jestivih i otrovnih gljiva.

Neke su, dodao je i "uvjetno" jestive jer sadrže termolabilne toksine koji se kuhanjem na preko 70 stupnjeva razgrade.

"Takve gljive se skuhaju, voda se odlije i ona je potom izvrsna za jelo. Ova edukacija pun je pogodak za građane jer ljudi žele znati što smiju jesti. Probao sam 138 vrsta gljiva, jestivih naravno. Preko 40 godina berem gljive i do sada nisam pogriješio", rekao je Đino za 24sata.   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa