zasjedalo pulsko vijeće

Trgovačkog centra na Šijani nema, vodi se spor, a Grad nemoćan

0
Vijeće je jednoglasno usvojilo Polugodišnji izvještaj o izvršenju pulskog Proračuna
Vijeće je jednoglasno usvojilo Polugodišnji izvještaj o izvršenju pulskog Proračuna

Na sjednici Gradskog vijeća Pule 26. listopada vijećnici su jednoglasno usvojili polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2016. godinu koji je ostvaren u iznosu od 177,5 milijuna kuna odnosno 43,12 posto. Obrazlažući prijedlog odluke, pročelnica za financije Grada Pule Vesna Sajić istaknula je kako je gradski proračun likvidan i stabilan, puni se planiranom dinamikom, a sve se obveze prema dobavljačima i korisnicima proračuna uredno izvršavaju.

Među ostalim odlukama, donesena je i ona o izmjeni Odluke o lokacijama, organizaciji, naplati i kontroli parkiranja na javnim parkiralištima koja je poboljšana iz razloga što omogućava i osobama sa 70 posto tjelesnog invaliditeta pravo na pogodnost, odnosno pravo na povlaštenu parkinu kartu što prijašnjom odlukom nije bio slučaj. Na području Pule od ukupno 1.600 parkirališnih mjesta, njih 112 je rezervirano za osobe s invaliditetom, odnosno 7 posto što je znatno više od minimalno propisanog Zakonom od 5 posto.

Izmijenjena odluka o nerazvrstanim cestama

Jednoglasno je usvojena i izmjena Odluke o nerazvrstanim cestama kao i izmjena Odluke o donošenju trogodišnjeg plana davanja koncesija za razdoblje od 2016. do 2018. te Plan davanja koncesija za 2017. godinu. Na prijedlog Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Pule gradski vijećnici usvojili su i Odluku o visini koeficijenta boravišne pristojbe.

O vijećničkih pitanja Ivana Lasića (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) zanimala je mogućnost saniranja gradilišta nerealiziranog trgovačkog centra u Šijani pri čemu je pročelnik za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić odgovorio kako Grad ima limitirane mogućnosti obzirom je riječ o privatnom vlasništvu. Pulski gradonačelnik Boris Miletić dodao je kako, nažalost lokalnoj samoupravi nisu dane ovlasti prema kojima bi mogli natjerati vlasnike na sanaciju ili poduzeti bilo kakve mjere o trošku investitora.

"Riječ je o spletu nesretnih okolnosti gdje je tvrtka koja je započela gradnju u stečaju ili je likvidirana, a vlasnik i kreditori vode sporove na sudovima. No, u našoj zemlji ima još puno posla da bi ovlasti spustili na lokalnu razinu i takve probleme sami rješavali. U više navrata pokušali smo razgovarati s vlasnikom i kreditorima, upućivali dopise i pismena, gdje smo ih upozoravali na probleme", kazao je gradonačelnik Miletić.

Za lakše poslovanje poduzetnika 8,2 milijuna

Diana Kukić Dasko (IDS-HNS-Zeleni) upitala je pročelnicu za financije Vesnu Sajić o mjerama koje Grad provodi kako bi poduzetnicima olakšao poslovanje te je pročelnica odgovorila kako je Grad Pula u posljednjih pet godina izdvojio preko 8,2 milijuna kuna za potpore poduzetnicima. "Grad sufinancira sajmove gdje poduzetnici s kupcima ostvaruju direktne kontakte, na raspolaganju su i potpore fondovima za razoj poljoprivrede, a sudjelujemo i u  projektu Poslovni uzlet", kazala je Sajić.

Vijećnicu  Jadranku Černjul (IDS-HNS-Zeleni) zanimalo je što će Grad Pula ponuditi od programa tijekom prosinca, na što je u ime organizatora Prosinca u Puli ravnateljica Pula Film Festivala  Gordana Restović otkrila kako  će Prosinac u Puli započeti već 27. studenoga 2016. i trajati do 1. siječnja 2017. U sklopu manifestacije održat će će preko 150 programa na 34 različite lokacije u gradu, a kompletni program bit će uskoro i javno objavljen.

Vijećnik Viktor Lazarić (IDS-HNS-Zeleni) kazao je kako je nedavno Pulu zahvatilo jako nevrijeme praćeno većom količinom kiše te je ustanovio kako za razliku od prijašnjig godina Pula nije plavila pa je upitao što sve Pragrande poduzima po tom pitanju. Direktor Pragrandea Igor Stari izjavio je kako se do danas poduzeo niz mjera u rješavanju kritičnih točaka te kako su razvidni prvi pozitivni koraci.

"Izgradnjom obalnog kolektora rekonstruirali smo i posljednjih 300-tinjak metara kanala Pragrandea koji nakon niza godina ponovo služi svrsi za koju je i izgrađen. Izgradnja kanala Dolinka-Valmade također je utjecala na bolju protočnost vode, a trenutno se radi i retencija na novom rotoru u Šijani. Prvi rezultati se već vide i na tome ćemo i dalje aktivno raditi", zaključio je Stari. Sve točke dnevnog reda i materijali sa jučerašnje sjednice dostupni su ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa