Uspješan tim iz Sonde nagrađen "dizajnerskim Oskarom" za svoja idejna rješenja

0
Sean Poropat i Jelena Šimunović iz Sonde
Sean Poropat i Jelena Šimunović iz Sonde

Studio Sonda iz Poreča dobitnik je dviju vrijednih nagrada za dizajn: “Red dot communication design – best of bests”, za najnoviji plakat Festivala rabljenih knjiga Booktiga 2012 i “Red dot communication design” za plakate kojima se promovira novi identitet Festivala igranog filma u Puli. Obje nagrade dodijeljene su u kategoriji Plakata.

„Red dot jedno je od najprestižnijih godišnjih svjetskih priznanja iz područja dizajna. Ove godine 15 stručnih članova međunarodnog žirija obradilo je 6823 pristigla rada iz 43 zemlje, od kojih su tek 63 rada iz čitavoga svijeta dobila “red dot: best of the best” priznanje za izvanredno kreativno dostignuće, a 511 radova dobilo je “red dot”, kojeg žiri dodjeljuje kao potvrdu visoke razine ideja u dizajnu i za praćenje posljednjih trendova u industriji, a obje nagrade dodjeljuju se prema slijedećim kriterijima za ocjenjivanje: originalnost i emotivni doseg rada, efektivnost dosega ciljne skupine, kvaliteta dizajna, socijalna komponenta, prepoznatljivost, estetika te osjećaj i ugođaj koji radovi pobuđuju“, kazala je Jelena šimunović iz Sonde.

Uspješan tim iz Sonde, kada je izrada vizualnog identiteta za „dugovječan“ Festival igranog filma u Puli riječ, doista nije imao lak zadatak.

Kako je rekla ravnateljica Festivala Zdenka Višković Vukić, do sad je taj festival iznjedrio brojne uspješne i nagrađivane plakate poznatih autora, no ni Sonda nije bila ništa manje uspješna s obzirom na dobiveno prizanje.

„Riječ je o prestižnoj nagrada za dizajn, svojevrsnom dizajnerskom Oskaru, svjetski priznatoj nagradi Red dot, stoga nam je velika čast da smo je dobili“, izjavila je Šimunović.

Kako je riječ o festivalu s tradicijom, karakterističnom po mjestu održavanja - Amfiteatru te činjenici da se održava uvečer, pod vedrim nebom, kao gradbeni element plakata iskorišten je simbol zvijezde koji je stiliziran do svoje osnove te u biti predstavlja bijelu točku kao osnovnu likovnu i optičku vrijednost.

Sean Poropat iz Sonde rekao je kako su ih po objavi plakata zvali oduševljeni građani i hvalili njihovo rješenje, bila je to, kazao je, odskočna daska za prijavljivanje na red dot.

Kako bi na neki način istaknuli da se u Puli film gleda pod zvijezdama, stvorili su sazviježđe uz pomoć tzv. Sky aplikacije. „U iscrtavanju plakata kao podloga korištena je realna konstelacija zvijezda kakva će biti na dan 21. srpnja 2012. preuzeta s aplikacije Your Sky. Na taj način posjetitelji imaju priliku mjesecima se radovati zvjezdanom nebu kakvo će ih uistinu očekivati na dan otvorenja nacionalnog programa Festivala“, rekao je Poropat. S obzirom na plakat, Puljani mogu odahnuti jer će, s obzirom na zvjezdano nebo, na dan otvorenja i tradicionalnog vatrometa, biti vedro! 

Nagrađeno idejno rješenje za Festival igranog filma u Puli
Nagrađeno idejno rješenje za Festival igranog filma u Puli

Da je nagrađeni tim itekako domišljat i inventivan, dokazuje i njihova realizacija, naime, zvijezde svijetle u mraku, naime, nizanjem elemenata dobiva se nedvojben efekt zvjezdanog neba i točke postaju blještave iluminacije koje, uporabom fosforescentnih boja na plakatu, uistinu svijetle u mraku.

Kao dobitnik “Best of best” priznanja Studio Sonda pozvan je na svečanu dodjelu nagrada koja će se u listopadu održati u Berlinu te ulazi u utrku za najviše red dot priznanje, “red dot: grand prix”, čiji će se dobitnik saznati tijekom svečanosti. Nagrađeni radovi biti će izloženi na posebnoj izložbi “Design on stage – winners red dot award: communication design 2012” u Alte Münze Berlin te predstavljeni u red dot 2012 godišnjaku i putem red dot online izložbe, pa će tako i Sondina rješenja obići svijet te na taj način promovirati Istru i njene manifestacije, Festival i BOOKtigu. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Idejno rješenje za BOOKtigu
Idejno rješenje za BOOKtigu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa