Nakon Holy ostavku podnio i Škrlec: Realizaciju TE Plomin 3 sada može usporiti samo mađarska sutkinja

0
Prof. dr. sc. Davor Škrlec na tribini u Labinu
Prof. dr. sc. Davor Škrlec na tribini u Labinu

Nakon ministrice Mirele Holy, ostavku je 27. lipnja podnio i njezin pomoćnik Davor Škrlec. Ostavku je predao novom ministru Mihaelu Zmajloviću, a kao razlog naveo je želju da se posveti znanstvenoj karijeri. No, pravi razlog zasigurno je njegov stav o projektu termoelektrane Plomin 3 na ugljen, koji se bitno razlikuje od stava prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. 

Da prof. dr. sc. Davor Škrlec o TE Plomin 3 ima sasvim drugačija razmišljanja od Čačića, uprave HEP-a i drugih zagovaratelja ugljena mogli su se uvjeriti svi koji su 11. svibnja u labinskom Malom kazalištu prisustvovali tribini koju je organizirala gradska organizacija SDP-a Labin.

Na iznenađenje onih koji su ga pozorno slušali (a sudeći po pitanjima nakon predavanja, takvih je bilo jako malo), Škrlec je u svom govoru iznio niz argumenata protiv ugljena i to ne samo ekoloških nego i ekonomskih, izrazivši na kraju sumnju u ostvarivost ovog projekta.

Mladi stručnjak je čak otvoreno rekao da je Studija utjecaja na okoliš TE Plomin, koju je izradio Ekonerg, promašena jer uopće nije razmatrala druge energente osim ugljena, te je demistificirao HEP-ovu sintagnu o tzv. zamjenskom bloku. „To nije zamjenski blok, to je izgradnja novog bloka termoelektrane“, kazao je Škrlec uputivši i kritiku HEP-u zbog vrlo niske razine komunikacije s lokalnom zajednicom.

Škrlec je rekao da će skladištenje CO2 biti veliki problem i za TE Plomin jer Hrvatska nema puno lokacija za to, a kao najizglednije je naveo slavonski bazen ili skladištenje ispod mora kraj Dugog otoka. Jedna od opcija je i skladištenje CO2 u jamama bivših Istarskih ugljenokopa, ali po dr. Škrlecu to je teško ostvarivo.   

Nažalost, veći dio sudionika tribine tada uopće nije pažljivo slušao izlaganje dr. Škrleca i umjesto da prisustvo ovakvog stručnjaka iskoriste za nove informacije, počeli su ga bombardirati stoput postavljenim, već izlizanim pitanjima, kao da je pred njima direktor HEP-a ili Ekonerga, a ne osoba koja možda i nije izrijekom protiv ugljena kao energenta u Plominu, ali vrlo otvoreno raspravlja o toj problematici.  

Nastup u Labinu navodno je razbjesnio Radimira Čačića, pa je ovaj od premijera Milanovića tražio njegovu smjenu, tvrdeći kako je nedopustivo da on kao predstavnik Ministarstva zaštite okoliša iznosi negativne stavove o isplativosti projekta, dok u Ministarstvu gospodarstva pokušavaju naći strateškog partnera i ulagača za taj projekt.

Milanović je tada odbio Čačićev zahtjev, da bi niti dva mjeseca kasnije Škrlec sam odstupio s dužnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša. Sada pred Čačićem više ne stoji niti jedna prepreka za realizaciju projekta TE Plomin 3 na ugljen. Osim, naravno, mađarskog pravosuđa. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa