Utrka Istria Granfodno privukla 630 biciklista iz 12 zemalja

0

Biciklizam i brojni dodatni sadržaji obilježili su protekli vikend u sjeverozapadnoj Istri. Glavna utrka međunarodnog biciklističkog cestovnog maratona Istria Granfondo, koji se održao petu godinu za redom, bila je u subotu 1. listopada sa startom i ciljem u Umagu, u turističkom naselju Stella Maris, tik uz ATP stadion Gorana Ivaniševića. Sudionici su imali priliku birati između dvije trase – veći broj sudionika odlučio se za Istria Granfondo Small dužine od 88km, dok je Istria Granfondo Classic dužine od 128 km bio namijenjen natjecateljima u punoj formi.

Prije početka maratona zabilježeno je više od 630 prijavljenih iz 12 zemalja, a početak starta dočekan je uz odličnu atmosferu zahvaljujući organiziranom popratnom sadržaju, publici i prekrasnom vremenu. Najviše prijavljenih biciklista bilo je iz Slovenije što je prva godina ovog događanja u kojoj su prijave iz jedne zemlje nadmašile broj domaćih natjecatelja. Osim hrvatskih i slovenskih biciklista koji su činili više od 50% sudionika, značajan je porast broja sudionika maratona iz Italije i Austrije, a biciklisti su osim iz europskih zemalja poput Francuske, Češke, Mađarske, Velike Britanije, Njemačke i Švicarske pristigli čak i iz SAD-a.

Pomicanjem održavanja utrke sa, po dosadašnjim godinama, nedjelje na subotu povećao se i broj noćenja te vikend boravaka biciklista i njihove pratnje u sjeverozapadnoj Istri kojima je motiv dolaska u destinaciju bio ovogodišnji maraton.  Za vrijeme trajanja utrke najmlađi posjetitelji kojih je ove godine bilo više od stotinu, imali su organiziran zabavan sadržaj – natjecanja, ples i animaciju dok su odrasli uživali u ponudi brojnih izlagača i bike fashion reviji.

Prava sportska vikend manifestacija

Ovaj veliki međunarodni jesenski biciklistički maraton se tako pretvorio u pravu sportsku vikend-manifestaciju, a počela je već u petak sa City Cycle Tour-om koja je krenula uz stručno biciklističko vodstvo od turističkog naselja Stella Maris duž umaške obale do centra Umaga gdje su sudionici mogli degustirati autohtone istarske gourmet delicije i poznata vina vinara iz destinacije u novootvorenom wine bar-u ItIstria. Po povratku na cilj za njih, ali i ostale posjetitelje društvene zone događanja bio je organiziran Cheese & Wine Party. Nažalost, zbog loših vremenskih prilika nije održana tradicionalna rekreativna biciklijada Istria Granfondo Family i Gourmet Tour u Novigradu planirana za nedjelju, 2. listopada. Veliki interes za Istria Granfondo ove su godine pokazali, uz domaće, i brojni strani mediji koji su ovu utrku osim kroz najavu prije odlučili popratiti i osobno te su boravkom u sjeverozapadnoj Istri doživjeli duh i atmosferu utrke i manifestacije, ali i bolje upoznali ponudu destinacije van glavne sezone čija će promocija sigurno zabilježiti efekt sljedeće godine.

Obje staze glavnog maratona u subotu bile su prava prilika za otkrivanje i uživanje u sjeverozapadnoj Istri, a na njoj su sudjelovali i brojni poznati biciklisti s kojima je održano druženje u periodu između dodjela nagrada za ovogodišnje pobjednike. Nagrade su dodijeljene u 12 kategorija za svaku stazu, a informacije o pobjednicima i popis dolaska na cilj može se pronaći na službenoj Facebook stranici događanja Istria Granfondo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa