Kad jednom probaš Parenzanu, više ne možeš bez nje

0
Ove se godine maraton Parenzana održava od 23. do 25. rujna
Ove se godine maraton Parenzana održava od 23. do 25. rujna

Kraj rujna je već dugi niz godina poznat po promjenjivom vremenu i jednoj od najčarobnijih biciklističkih utrka u Hrvatskoj i šire. Riječ je maratonu Parenzana, koji će se ove godine održati od 23. od 25 rujna. Trodnevni maraton koji spaja ljepote Istre i vožnju mountain bikea u jednu zajedničku priču koja već više od dvadeset godina privlači veliki broj sudionika iz cijele Europe očekuje nas još jednim izdanjem, uz malo izmijenjenu formulu.

Naime, od ove godine moći će se sudjelovati na zasebnim etapama u petak, subotu ili nedjelju, ali samo sudionici koji će provesti sva tri dana u utrci bodovat će se i nagrađivati za ukupne pobjede u kategorijama. Petak je tradicionalno kratka etapa, brza etapa okolicom Funtane i Vrsara, svojevrsno zagrijavanje i upoznavanje protivnika vožnjom vinogradima i šumom Kontija. Subotnja etapa sa startom u Taru i vožnjom obroncima doline Mirne predstavljaju već malo zahtjevniji ritam vožnje, ali to je ništa u odnosu na kraljevsku nedjeljnu etapu sa startom u Vižinadi.

Dok su u petak i subotu etape iste za sve sudionike, u nedjelju je mogućnost biranja između kratke i duge trase koja startom iz Vižinade nakon nekoliko uspona i spusteva koji prolaze jednim od najljepših dijelova Istre dirajući područja Grožnjana, Oprtlja i Motovuna sudionike dočekuje ponovno u Vižinadi. Vrijeme koje se krajem rujna zna poigrati i iznenaditi sudionike poseban je faktor, koji daje utrci jednu drugu dimenziju. Teren koji sudionici u tri dana prolaze mijenja iz zemljane podloge u kamene putove, široke ceste i uske cestice, strme uspone i brze spustove.

Uglavnom, Parenzana Maraton je utrka koju svatko barem jednom u životu želi odvoziti, ali i utrka koja je kao droga za sve ljubitelje biciklizma, jer jednom kad je probaš, ne možeš bez nje. Po riječima mnogih jedna od težih utrka u Europi zbog konfiguracije staze i terena, ali i sa jednim od najljepših scenarija kroz koje sudionici prolaze te nudi nešto posebno. (Foto: Damijanić Photography)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa