Izvrsna suradnja

Grad Umag i sindikat vrtića i vatrogasaca potpisali anekse kolektivnih ugovora

0
Ravnateljica vrtića "Duga" Marija Adamović, njena kolegica iz vrtića "Girotondo" Ondina Šimičić i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese
Ravnateljica vrtića "Duga" Marija Adamović, njena kolegica iz vrtića "Girotondo" Ondina Šimičić i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese

U gradskoj vijećnici Grada Umaga 22. kolovoza potpisani su dodaci kolektivnim ugovorima za umaške dječje vrtiće „Duga“ i „Girotondo“  te Javnu vatrogasnu postrojbu Umag. „Današnjim činom potpisivanja dodataka Kolektivnim ugovorima, Grad Umag i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije još jednom potvrđuju dugogodišnju izvrsnu suradnju temeljenu na uzajamnom poštovanju i postizanju konkretnih ciljeva, a to je poboljšanje materijalnih i drugih uvjeta zaposlenih u ustanovama kojima je Grad Umag osnivač ili suosnivač“, u uvodnom je obraćanju naglasio gradonačelnik Vili Bassanese.

Predsjednik SIKD-a Bruno Bulić pohvalio je veliki doprinos Grada Umaga u postizanju kvalitetnih uvjeta za radnike i dodao da je „društvo koje ne vodi brigu o djeci, umirovljenicima i mladima te koje ne shvaća važnost djelatnika u Javnim vatrogasnim postrojbama, društvo bez perspektive“. „Iznimno me veseli što je Grad Umag to prepoznao i stvorio uvjete za sustavno i dugotrajno poboljšanje. Veliki su posao odradili i naši Povjerenici u dječjim vrtićima i JVP-u, kojima se ovim putem zahvaljujem na suradnji i razumijevanju“, zaključio je Bulić.

Potpisivanjem dodatka Kolektivnom ugovoru za umaške dječje vrtiće „Duga“ i „Girotondo“ utvrđuje se jedinstveni koeficijent za obračun plaće za radno mjesto odgojitelj. Dosadašnjim kolektivnim ugovorom za isto radno mjesto bila su definirana tri različita koeficijenta za obračun plaće, u ovisnosti o stručnoj spremi odgojitelja (srednja, viša i visoka). Tijekom kolektivnih pregovora, na prijedlog Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije,  postignut je dogovor o jedinstvenom koeficijentu. S novim koeficijentom većini djelatnica unekoliko će porasti i  mjesečna primanja koja su, prema zajedničkoj  ocjeni predstavnika Sindikata i Grada, najviša od svih vrtića u Istarskoj županiji.

Konstruktivni pregovori

Kolektivni ugovor za radnike u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Umag sklopljen je 28. kolovoza 2015., na godinu dana. Istek vremena na koje je sklopljen navedeni Ugovor bio je ujedno i prilika da obje ugovorne strane iznesu svoja iskustva iz njegove jednogodišnje primjene u praksi i da pokušaju zajednički iznaći neka nova, bolja rješenja za organizaciju svakodnevnog rada u ovoj ustanovi od posebnog interesa za njene suosnivače (Gradovi Umag, Buje i Novigrad te Općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj). Pregovori su bili izuzetno konstruktivni s obje strane i završeni su u rekordno kratkom vremenu, uz puno međusobno uvažavanje.

Rezultat kolektivnih pregovora je upravo potpisani Aneks br. 1,  kojime se trajanje Kolektivnog ugovora produžava na neodređeno vrijeme, a radnicima postrojbe osnovica za obračun plaća povećava se za 2 posto. Nadalje, preciznije je uređen način obračuna sati prekovremenog rada te broj dana godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, s obzirom na specifičnosti vatrogasne djelatnosti i smjenski rad, dok je iznos otpremnina zbog poslovno i osobno uvjetovanog otkaza utvrđen u visini propisanoj Zakonom o radu. Isto tako Aneksom uvodi se i mogućnost da se za ostvarene natprosječne rezultate u radu radnicima JVP može isplatiti novčana nagrada (stimulacija), a kriteriji i način isplate stimulacije bit će utvrđeni posebnim pravilnikom.

Također, Grad Umag i ostali suosnivači JVP preuzeli su obvezu da pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu razmotre mogućnost zapošljavanja radnika JVP-a na nekim drugim poslovima u ustanovama ili drugim pravnim osobama čiji su vlasnici ili osnivači. Podsjećamo da je 27. srpnja ove godine sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije potpisan i kolektivni ugovor za zaposlene u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag, čijim potpisivanjem su plaće zaposlenih porasle u prosjeku za oko 10 posto, dok su ostala materijalna prava iz rada i po osnovu rada radnika Doma ujednačena s takvim pravima u gradskoj upravi i ostalim ustanovama Grada Umaga, a što je sve skupa pokazatelj stalne brige izvršne vlasti  Grada Umaga o svojim zaposlenicima.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa