Ulice i trgovi Buja u bojama grožđa i loze

0
Na Bakhovom dvoru
Na Bakhovom dvoru

Završila je trodnevna manifestacija s tradicijom duljom više od 100 godina - Dani grožđa u Bujama, koji obogaćuju ponudu kulturno-zabavnog program Buja, ali i šire regije. Ova tradicionalna manifestacija koja traje od petka do nedjelje (ovogodišnja je bila od 16. do 18. rujna), oboji ulice i trgove Buja bojama grožđa i loze, tradicije i veselja koje se veže upravo uz ovaj period godine, uz berbu i preradu grožđa.

Đani Stipaničev izvlači dobitnike lutrije
Đani Stipaničev izvlači dobitnike lutrije

Manifestacija okuplja sudionike svih godina, od onih najmlađih koji su iskazali svoja umijeća i maštu, do onih starijih koji su se okušali u raznim sportskim aktivnostima ali i uređivanjem alegorijskih kola. Tradicionalni zanati, stari recepti za najukusnije kolače od grožđa, gaženje grožđa kao nekad da bi se dobio dragocjeni sok a naposljetku vino, ponovno otkriveni recepti „mištele“ koji znaju još samo rijetki vinari ovoga kraja, i još puno, puno više nude Dani grožđa u Bujama.

Dio nedjelje bio je posvećen defiliranju alegorijskih kola. Povorka šarenila, djece, traktora, grandioznih boškarina i simpatičnog tovara okupila je brojne posjetitelje na glavni gradski trg. Između svih sudionika defilea, žiri je izabrao i ona najljepša kola. Treće mjesto dodijelili su vinaru Celegi, drugo mjesto osvojila su djeca iz Hrvatskog dječjeg vrtića Buje, a prvo su mjesto izborila djeca Talijanske osnovne škole iz Buja.

Igranje tombole
Igranje tombole

Vrhunac Dana grožđa ipak se nestrpljivo čekao u drugom dijelu popodneva, na tradicionalnoj tomboli te naposljetku prilikom izvlačenja glavne nagrade, automobila Peugeota 207 sponzora Promo Auta iz Poreča.

Zabavni nastup limenih glazbi podizao je temperaturu svih nazočnih zbog veselih plesnih nota. Uskoro je i započela tombola koja je održana na glavnom gradskom trgu s početkom u 17.30 sati. Članovi Komisije koji su nadzirali izvlačenje nagrada činili su: Lorella Jakac Blažević, Snježana Pejović Petraček i Zoran Ćato. Izvlačenju nagrada prisustvovala je Snježana Nazarević u funkciji javnog bilježnika.

Povorka
Povorka

Publika je nestrpljivo očekivala izvlačenje svakog broja. „Kvaternu“ od dvije tisuće kuna podijelili su Ada Žepčan iz Đuba i Urška Maglica Bajić iz Bankovci. „Činkvinu“ od pet tisuća kuna dobio je Alen Biloslavo iz Kaštela. „Tombolu“ od deset tisuća kuna dobila je Štefanija Krastić iz Kršete pored Buja, a „tombolin“ od tisuću kuna dobio je Ljubo Kraljević iz Pižoni blizu Grožnjana. Izvlačenje tombole završeno je u 18.15 sati te je cijeli program preseljen u kino dvoranu u Bujama zbog najave nevremena.

Nakon zabavnog dijela programa, nastupa Goran Griff benda, promocije novog albuma „Traži se prijatelj“ koji objedinjuje izvedbe pjevača udruge “Mali-veliki mikrofon” gdje pjevaju u duetu s poznatim izvođačima, uslijedio je i koncert Đanija Stipaničeva.

Još je jedan dio večeri očekivan s nestrpljenjem, a to je izvlačenje dobitnih listića nagradne igre. S početkom u 22.15 sati krenulo je izvlačenje na pozornici kino dvorane Pučkog otvorenog učilišta u Bujama. Komisija je otvorila 6 zapečaćenih kutija s listićima, a Đani Stipaničev je izvlačio dobitne listiće. Treću nagradu, vikend u Opatiji za dvije osobe osvojio je Bartol Ćošković iz Buja. Drugu nagradu, laptop Toshiba Satellite C6601MN osvojio je Loris Primožić iz Kaldanije, a prvu nagradu, automobil Peugeot 207 tvrtke Promo Auto iz Poreča, osvojio je Sergio Voch iz Kaldanije. Uz čestitke sretnim dobitnicima, nastavilo se feštati uz glazbu i zabavu. Vidimo se slijedeće godine u Bujama za Dane grožđa! (K.R.)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ŠANKER/ŠANKERICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA