Policija odgovorila Miletiću: „Policijska represija'' nije usmjerena na sve građane Pule nego na pojedine vozače

0
Snimljeno u Puli, objavio Dnevnik.hr
Snimljeno u Puli, objavio Dnevnik.hr

Nakon što je gradonačelnik Pule Boris Miletić prozvao policiju zbog pretjeranog i strogog kažnjavanja za nepropisno parkiranje u rubnim dijelovima grada, priopćenjem se oglasila i Policijska uprava Istarska.   

„Praćenjem stanja sigurnosti i prometnih kretanja, a s obzirom na posebnu regulaciju prometa radi radova na većem broju lokacija u Puli, uočena je smanjena protočnost prometa prema središtu grada“, stoji u priopćenju, u kojem dalje piše: „Jedan od uzroka otežanog prometovanja svakako je i nepropisno zaustavljanje ili parkiranje vozila, posebice na kolnicima u blizini autobusnih stajališta, na pješačkim prijelazima, nogostupima i raskrižjima. Osim što se na taj način stvaraju prometne gužve, neodgovorni vozači ujedno ugrožavaju i druge sudionike u prometu, prije svega pješake, djecu, osobe s invaliditetom i starije osobe.

S tim u vezi, ukazala se potreba za poduzimanjem mjera iz nadležnosti rada policije, a sve u cilju osiguranja protočnosti prometa i izbjegavanja nastanka prometnih gužvi. Policijski službenici dogovorili su s nadležnim gradskim službama da svatko iz svoje nadležnosti započne s provođenjem preventivno-represivne akcije osiguranja protočnosti prometa i nesmetanog kretanja pješaka, odnosno nesmetanog odvijanja života i rada građana, prvenstveno u užoj zoni centra grada, a po potrebi i na cijelom području Pule.

Policijska uprava istarska je putem medija upoznala javnost s provođenjem akcije te je uputila apel i upozorila vozače da ne zaustavljaju ili parkiraju vozila na kolničkim trakama ili na nogostupu u zonama centra grada te da maksimalno poštuju prometne propise.  Svrha ove akcije, koja je prvenstveno preventivnog karaktera, je djelovanje na svijest vozača u cilju osiguranja veće kulture sudionika u prometu, veća protočnost prometa te povećanje sigurnosti pješaka i ostalih sudionika u prometu.  

Napominjemo kako ''policijska represija'' nije usmjerena na sve građane Pule, nego na pojedine vozače, koji svojim zaustavljanjem ili parkiranjem onemogućavaju ili otežavaju prometovanje ostalih sudionika u prometu, kao i da je Postaja prometne policije Pula dobila zadaću da se stavi u funkciju pomoći građana u pogledu osiguranja protočnosti i sigurnosti prometa.

Policijska uprava istarska poziva građane koji nemaju osigurana parkirna mjesta u zoni centra grada da koriste veća parkirališta, neposredno u blizini gradskog središta te da na taj način doprinesu većoj protočnosti i sigurnosti prometa na cestama. Policija će u suradnji s prometnim redarstvom i prometnom jedinicom mladeži biti na usluzi svim sudionicima u prometu te će u cilju osiguranja veće protočnosti, uz fizičku regulaciju prometa, upućivati vozače na obilazne pravce ili manje opterećene pravce na području grada Pule“, stoji u priopćenju Policijske uprave Istarske.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa