Građanska inicijativa Volim Pulu: Angeleski dobio otkaz zbog javnog protivljenja projektu Brijuni rivijera

0
Zoran Angeleski uoči sjednice Gradskog vijeća Pule.
Zoran Angeleski uoči sjednice Gradskog vijeća Pule.

Događaji kojima svjedočimo od srpnja do rujna 2011. godine konačna su demonstracija bahatosti i samovolje političkih elita, stoji na početku priopćenja Građanske inicijative „Volim Pulu“.

Totalitarnost režima otkriva se ukidanjem političkih i medijskih sloboda. Nakon deset godina u kojima vlast sustavno odbija svaki argument, otvoreno izbjegava javne rasprave i diskusije, očito je da su narod, institucije civilnog društva, kao i stručne udruge, lišeni svake mogućnosti utjecanja na procese i odluke kojima vladajuća kasta dugoročno kroji sudbinu prostora i njegovog stanovništva, rukovodeći se željom za stjecanjem daljnje političke moći i profita. Događaji o kojima je u ovdje riječ sažeti su kako slijedi:

Glas Istre novine d.o.o. uručuju nezakonit otkaz dugogodišnjem zaposleniku, novinaru Zoranu Angeleskom, zbog javnog protivljenja projektu Brijuni rivijera, a na temelju krivotvorenog zapisnika sjednice Gradskog vijeća Grada Pule. U odluci o izvanrednom otkazu vlasnik lista Albert Faggian navodi da ne može tolerirati da u njegovo ime radnici izražavaju mišljenje o stvarima koje ovise o političkoj odluci legalno izabrane većine građana. Gradonačelnik Boris Miletić i gradski vijećnici odbijaju korigirati krivotvoreni zapisnik i nakon što im je uručena snimka spornog vijeća..

Sjednica Gradskog vijeća Grada Pule 1. srpnja 2011. saziva se na nezakonit način. Kritično pitanje po budućnost i razvoj grada, projekt Brijuni rivijera, uvrštava se naknadno i nepredviđeno u dnevni rad sjednice kao posljednja, 18. točka, a prijedlog ugovora, suprotno poslovniku Gradskog vijeća, vijećnici dobivaju uoči same sjednice. Ista procedura ponavlja se uoči sjednice 27. srpnja, vijećnicima se iznova dostavlja sporni ugovor nakon saziva sjednice, a sam ugovor ne sadrži većinu primjedbi upućenih nakon prethodne sjednice, od kojih je dio odbijen uz obrazloženje da su „poslane s nepoznate e-mail adrese.“

Sjednica Županijske skupštine Istarske županije 28. srpnja 2011. saziva se na nezakonit način. Nakon deset godina postojanja projekta Brijuni rivijera, župan Ivan Jakovčić zahtijeva sazivanje izvanredne sjednice s jednom jedinom točkom dnevnog reda – Brijuni rivijerom. Predsjednik skupštine Dino Kozlevac dva dana uoči sjednice izjavljuje da još uvijek ne posjeduje pisano obrazloženje za sazivanje sjednice kao niti ikakve materijale. Suprotno poslovniku, vijećnicima se materijali za sjednicu dostavljaju uoči same sjednice. Većina amandmana s prethodne skupštine, kao niti ostale primjedbe upućene na prijedlog ugovora u zakonskom roku nisu uvažene, a niti dostavljene Agenciji za upravljanje državnom imovinom čime se bez obrazloženja krši odluka s prethodne sjednice.

Na samom otvaranju sjednice župan pak zahtijeva ubacivanje nove točke dnevnog reda, pulske bolnice, zahtijevajući nadalje da se odobri njeno postavljanje kao prve točke dnevnog reda. Materijale o toj točci dnevnog reda vijećnici dobivaju na samoj sjednici.

Općinsko vijeće Fažane 28. srpnja 2011. odbija potpisati prijedlog ugovora o provedbi projekta Brijuni rivijera, jer ugovorom nisu uvažene primjedbe Općine Fažana. Primjedbe koje je Općina uputila otvaraju sumnju iz kojeg se razloga Grad Pula i Vodnjan nisu i sami zalagali za ta ista prava, a to je plaćanje naknade za pravo građenja na račun Općine umjesto na račun tvrtke Brijuni rivijera, kao i ostala prava tijekom predviđenih 66 godina trajanja koncesije

Brijuni, 29. srpnja 2011. premijerka Jadranka Kosor, istarski župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, te gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, kao potpisnici ugovora, krše sam ugovor, koji je prema članku 28. nepravovaljan bez suglasnosti svih ugovornih strana. Tijekom noći sa 28. na 29. srpanj sastavlja se Protokol i Aneks ugovora koji nikada nije izglasan na gradskim, općinskim ni županijskom vijeću, a ni predstavljen javnosti.

Vlada RH 8. rujna 20111., sedam dana uoči najavljenog raspisivanja natječaja za Brijuni rivijeru, mijenja uredbu o postupku davanja koncesije na pomorsko dobro.

Župan Ivan Jakovčić pet dana prije raspisivanja natječaja za Brijuni rivijeru odlazi u SAD zbog sastanaka s potencijalnim investitorima, iako je ujedno i član povjerenstva koje će za nekoliko mjeseci odlučivati o izboru koncesionara, stoji u priopćenju Građanske inicijative „Volim Pulu“, koje potpisuju Marko Perčić, Vjekoslav Gašparović i Dušica Radojčić.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZAŠTITAR/ZAŠTITARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA TEKSTILOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA