Najavljena događanja u okviru Novigradskog eko dana

0
Michelle Babić, Anteo Milos i Mirjana Andrilović
Michelle Babić, Anteo Milos i Mirjana Andrilović

Ove subote, 5. svibnja, od jutarnjih do prvih poslijepodnevnih sati održat će se Novigradski eko dan, manifestacija u znaku ekologije koja objedinjuje akcije čišćenja priobalja i nekolicine drugih lokacija na širem području grada, obiteljsku biciklijadu, druženje i ručak u prirodi, te likovno-literarni natječaj na neku od ekoloških tema. Tim povodom u Uredu novigradskog TZG-a održana je danas konferencija za medije na kojoj su organizatori Novigradskog eko dana – gradonačelnik Anteo Milos, zamjenica direktorice Ureda TZG-a Michelle Babić i ravnateljica Dječjeg vrtića Tičići Mirjana Andrilović - podsjetili na već realizirane aktivnosti u okviru manifestacije, te najavili one koje slijede.

Babić je tako podsjetila kako je proteklog tjedna u novigradskom Muzeju Lapidarium održano svečano otvorenje izložbe likovnih i literarnih radova, uz dodjelu nagrada i priznanja najboljima. Na natječaju je sudjelovalo 200-tinjak vrtićkih mališana i osnovnoškolaca, a svi su stvarali na zajedničku temu „Izvori vode – izvori života“, koja je i ovogodišnja tema županijske akcije Neka moja Istra blista. Izložba se može pogledati do 6. svibnja, podsjetila je Babić, naglasivši kako se ovim natječajem na ekološko promišljanje želi motivirati one najmlađe. Prenijela je i kako su protekloga vikenda članovi ŠRD-a Ribon čistili podmorje u starogradskoj jezgri, a članovi LD-a Patka lovište kojim upravljaju.

Ove subote pak na redu je čišćenje plaža i priobalja na višekilometarskom potezu od Karpinjana prema Maredi, zatim plaže i priobalja u Dajli, pješačke i bike staze, kao i čišćenje područja oko ušća rijeke Mirne. Okupljanje volontera je u 9 sati ujutro, i to u Karpinjanu na parkiralištu ispred restorana Tri palme, na Belvederu u Dajli, na pješačkoj stazi u Paoliji, te na ušću Mirne na Antenalu, prenijela je Babić, dodajući kako su organizatori pripremili radne rukavice, vreće za prikupljanje otpada i logistiku odvoza prikupljenoga smeća, dok je na volonterima koji se odazovu na akciju da sa sobom ponesu samo malo dobre volje.

Po završetku akcije oko 13 sati na prostoru sportskog centra u Karpinjanu priredit će se ručak, neizbježni fažol, i druženje na otvorenom, uz kratki prigodni program za koji će se pobrinuti mališani iz novigradskog vrtića Tičići. Babić je stoga pozvala na što veći odaziv i sudjelovanje u ovoj simboličnoj, ali hvalevrijednoj ekološkoj inicijativi.

Andrilović je pak pozvala djecu, ali i njihove roditelje, da sudjeluju na obiteljskoj biciklijadi, na koju se može doći biciklima, rolama, romobilima i skejtovima. Okupljanje je od 10,30 na parkiralištu ispred vrtića i škole, vozi se trasom prema centru grada, zatim uz marinu do šetnice u Karpinjanu, potom šetnicom do Kastanije i nazad do Karpinjana, gdje je predviđena okrijepa za sve sudionike. Ovom biciklijadom želi se djeci, ali i starijima, ukazati na važnost očuvanja okoliša korištenjem „ekoloških“ prijevoznih sredstava, što je uostalom i zdravije za sve, djecu i odrasle, poručila je Andrilović.

Milos je pohvalio ovu inicijativu u čiju su se organizaciju pored Grada i TZG-a uključile i druge gradske ustanove i institucije, te je još jednom pozvao sve sugrađanke i sugrađane te prijatelje Novigrada da se uključe u aktivnosti Novigradskog eko dana, posebno u akcije čišćenja na spomenutim lokacijama.

"Grad Novigrad podržava i podržavat će ovakve aktivnosti te u njima aktivno sudjelovati, čime dokazujemo važnost ekološkog promišljanja i djelovanja, te našu višekratno isticanu opredijeljenost ka održivom razvoju. To smo tijekom proteklih godina dokazali i nizom za naš grad važnih ekološki usmjerenih projekata, poput izgradnje novog sustava fekalne odvodnje i novog pročistača otpadnih voda, uvođenja ekološke javne rasvjete, uključivanjem u europske projekte uvođenja ekološki održivih oblika prometa i zaštite voda, te nizom drugih aktivnosti i projekata.

S druge strane veliku pažnju pridajemo i ovakvim naizgled malim, ali važnim inicijativama koje potiču na ekološko promišljanje i poticanje ekološke svijesti naših sugrađana, posebno naravno onih najmlađih", naglasio je Milos.

U okviru Novigradskih eko dana od 17. do 27. svibnja na gotovo 30 lokacija na cijelom području Grada prikupljat će se krupni otpad. Popis lokacija, kao i sve ostale informacije o Novigradskom eko danu mogu se naći na službenim Internet stranicama Grada Novigrada-Cittanova.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa