U Bujama ovog vikenda Dani grožđa

0
Edi Andreašić, Lorella Limoncin Toth i Valter Bassanese.
Edi Andreašić, Lorella Limoncin Toth i Valter Bassanese.

Povodom održavanja manifestacije Dana grožđa u Bujama, 14. rujna održana je prigodna konferencija za medije. Na Trgu Sv. Servula novinarima su se obratili Edi Andreašić, gradonačelnik Buja, Lorella Limoncin Toth, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta (POU) Buje i Valter Bassanese, direktor Turističke zajednice Buja.

Trodnevna manifestacija Dana grožđa obogatit će ponudu kulturno-zabavnog program Buja i okolice od petka do nedjelje (16.-18. rujna). U petak, 16. rujna s početkom u 8.30 sati kreće program Dana grožđa s najmlađima, ex-tempore radova djece vrtića i osnovnih škola bit će izloženi u starogradskoj jezgri.

„Možemo reći da su Dani grožđa započeli u davnoj prošlosti kad se otvorio prvi vinski podrum u Bujama, a to je bilo prije više od 100 godina“, započeo je Andreašić. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice, a organizatori su Grad Buje, Pučko otvoreno učilište Buje i Turistička zajednica iz Buja. Dio sredstava je također pristigao iz međunarodnog projekta Heritage live (Operativni program IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013.). „Mnogo je sponzora koji su ove godine prepoznali vrijednost naše manifestacije, zato im se ovim putem i želim zahvaliti u ime svih sudionika u organizaciji. Bogat program donijet će za svakoga ponešto. Vjerujem da će lijepo vrijeme omogućiti da Buje od petka do nedjelje budu prepravljene brojnim gostima, posjetiteljima i našim građanima koji će uživati u zaista posebnom kulturnom i zabavnom programu“, zaključio je gradonačelnik.

„Cijela je fešta u znaku je grožđa i vina“, nastavila je s izlaganjem programa Limoncin Toth. „Želja nam je da do svih potencijalnih posjetitelja dođe vijest o bogatom programu koji smo organizirali u suradnji sa Gradom, Turističkom zajednicom i Pučkim otvorenim učilištem iz Buja. Brojni su ostali suradnici koji sudjeluju u programu i teško ih je sve nabrojati a da nekoga ne izostavimo. Zaista će biti za svakoga ponešto“, zaključila je ravnateljica POU-a.

Kako je istovremeno Tjedan istarskih muzeja, vrijedno je spomenuti izložbu koja je upriličena u Muzeju Buje, autorice Fulvije Žudič naziva „Žene, grožđe i vino“. Otvorenje izložbe je planirano ovaj petak u 19 sati.

Centralna subotnja manifestacija, koja ne umanjuje važnost svih ostalih sadržaja programa, Bakhov dvor koji će biti predstavljen na Trgu Sv.Servula, započinje u 18 sati i donosi pregršt tradicionalnih plesova, glazbe, starih zanata, degustacije vina, maslinovog ulja i meda te ostalih tipičnih proizvoda bujštine. Prezentaciju tradicionalnog vina „Mištela“ održat će vinar Kozlović na istom Trgu s početkom negdje iza 18 sati. Kako su petak i subota u duhu vina ali i žena, osim tradicionalnog gaženja grožđa bosonogih djevojaka u velikoj bačvi u subotu, čak je i zabavni program za petak sačinjen od glazbenica. Subotu će Buje „zapaliti“ poznati Koktelsi.

Ove su godine maksimalno uključeni lokalni vrtići te škole tako da će biti vrlo bogat program zabave za djecu i mlade. Predstavit će se brojne igre iz prošlosti te tradicionalni načini animacije djece sve u duhu Dana grožđa.

Centralni dio programa za nedjelju činit će mimohod alegorijskih kola i naravno bogata tombola. U povorku su uključeni Mjesni odbori ali i škole, vrtići te gosti. Izvlačenje nagrada i glavnog zgoditka tombole, Peugeota 207, planira se u nedjelju oko 23 sata na Trgu J.B.Tita. Igre gradova vina također su predviđene za nedjelju te će započeti u 16 sati na „crnom igralištu“ u Bujama.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZAŠTITAR/ZAŠTITARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK/RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA