Rovinjski TDR posvađao ministre Milinovića i Popijača

0
TDR-ova moderna tvornica u Kanfanaru.
TDR-ova moderna tvornica u Kanfanaru.

Ministarstvo zdravstva i ministarstvo gospodarstva u sukobu duhanskih industrija: domaćeg TDR s jedne strane i tri multinacionalne kompanije BAT Hrvatska, JT International i Imperial Tobacco s druge, i to zbog različitog mišljenja o tome da li se cigarete smiju stavljati na vidljivo mjesto na policama trgovina, kioska i bezinskih crpki ili trebaju biti potpuno skrivene, piše Jutarnji list.

Ovaj sukob otvoren je još krajem prošle godine kada su Milinović i Popijač donijeli dva različita mišljenja o ''tehnologiji'' prodaje cigareta u trgovini na malo, a sada se ponovno akutalizira jer Milinović u hitnu zakonsku proceduru upućuje dopune zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, kojima se još rigoroznije regulira ova problematika. Njime bi se trebalo još restriktivnije zabranjivati i kažnjavati bilo kakvo izlaganje cigareta na policama kioska, benzinskih crpki i trgovina. To nikako ne ide na ruku duhanskim multinacionalnim kompanijama koje smatraju da im se na taj način potpuno uskraćuje ravnopravna tržišna utakmica, odnosno da se zakonom ide na ruku domaćoj tvornici TDR.

Krajem prošle godine multinacionalke su čak i službeno iz Ministarstva gospodarstva dobile mišljenje kako bi zabrana izlaganja povrijedila slobodu izbora zvanja i poduzetničkih sloboda te slobodne tržišne utakmice. Službeno u JTI, Philip Morisu i BAT–u novi zakon ne žele komentirati, ali neslužbeno tvrde kako im se na ovaj način isključuje bilo koja mogućnost da potrošači na bilo koji način doznaju koji uopće brendovi postoje na tržištu. U dobrom dijelu hrvatskih trgovina cigarete se već skrivaju i nevidljive su, ali na benzinskim crpkama i kioscima to još nije učinjeno, pa se ovim putem nastoji i to ukloniti, posebice nakon što su pojedini kiosci (doduše mali broj) iz svoje ponude izbacio TDR–ove brendove zbog sukoba oko rabata, tvrde neslužbeno.
Udruga malih trgovaca Grada Zagreba (UMT) jedina je koja je krajem godine izrazila sumnju da se iza ovako rigoroznog mišljenja Ministarstva zdravstva krije interes TDR–a, koji se na ovaj način obračunava s konkurencijom. Tvrde kako na hrvatskom tržištu postoji 39 TDR-ovih brendova i još 48 svih ostalih proizvođača te da bi kratkoročno korist od apsolutne zabrane izlaganje imao samo TDR budući da konkurencija ne bi mogla potrošačima predstaviti svoje brendove, dok su rovinjski opće poznati.

U TDR-u ovakve špekulacije negiraju. „Duhanskoj industriji zasigurno ne ide u prilog antipušačka kampanja, kao ni stalan, drastičan rast trošarina. No, TDR poštuje zakone koji uređuju duhansku problematiku i koje Hrvatska usklađuje sa zakonodavstvom EU-a, tvrde. Što se pak tiče najnovije inicijative Ministarstva zdrastva, možemo tek prepostaviti da je motiv zaštita potrošača, posebno onih najmlađih, te usklađivanje zakonskih odredbi sa standardima u razvijenim europskim zemljama. Ukoliko izmjene budu usvojene, TDR  će ih, kao i dosad, dosljedno poštivati“, odgovorili su u vodećoj duhanskoj kompaniji.
U Ministarstvu gospodarstva i u Ministarstvu zdrastva jučer nismo uspjeli doznati dali je ovaj sukob eskalirao ili će ministri Milanović i Popijač na kraju zbog predzborne kampanje stavove. U sukob oko cigareta bi se mogla uključiti i Hrvatska udruga poslodavaca koja je navodno zatražila mišljenje duhanskih industrija i izmjena ovih zakonskih odredbi, ali se još ne zna na čiju će stranu stati, piše Jutarnji list.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 28.02.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/ICA PRIRODNE KOZMETIKE

Do: 30.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VOZAČ/VOZAČICA TRANSFERA / TRANSFER DRIVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA