Umirovljenica iz Pule zbog rada u Italiji HZMO-u mora vratiti mirovine

0
Jani Kumlanc
Jani Kumlanc

„Stići suncu koje nema zalaza“, ime je knjige Puljanke Franice Srhoj Kumlanc, 70-godišnjakinje koja je na stranicama dirljive, intrigantne i pomalo šokantne knjige, progovorila o svjedočanstvu žena iz Istre koje rade u Italiji.

Kako stoji u podnaslovu, radi se o zbirci pripovijedaka o ženama njegovateljicama u Italiji, njih 12 koje, uz autoricu, pripovijedaju kako su ondje našle „spas iz crnila“. U njima otvoreno progovaraju o odlasku iz domovine na rad negdje gdje su nerijetko zatočene, mukotrpno rade s nepokretnim i starim osobama, izrabljuje ih se na sve moguće načine, a ponekad i zlostavlja. Rade doslovno 24 sata na dan i nemaju nikakvu slobodu.

O knjizi sam razgovarala s Janijem Kumlancom, sinom Franice Srhoj Kumlanc, koja i dalje neumorno radi u Italiji. Njezin je sin u istoj knjizi objavio nekoliko pjesama koje je posvetio majci u spomen na prije tri godine preminulog oca. „Kako si sami financiramo izdavanje knjiga, jeftinije nam je izdati jednu zajedničku, nego svaku zasebno“, kazao mi je Kumlanc. Knjige ne prodaju, već ih daruju crkvi, predstavnicima medijima, prijateljima…  „Prodajom knjiga pulskim crkvama pomažemo onima kojima je još gore nego nama“, rekao nam je  trenutno nezaposlen Kumlac.    

Ispričao mi je kako njegova majka od 1991. odlazi u Italiju, najviše iz straha da će, ako ne bude više radila, teško živjeti s učiteljskom mirovinom te biti na teret svojoj djeci. A djelomično i zbog njih, veli mi Kumlac, odlazi na rad vani. „Želi nam svima pomoći, kako svojoj djeci, tako i unucima i jednostavno ne najmerava prestati raditi, unatoč godinama“, rekao mi je te dodao da zarađuje oko 30 eura na dan, iako je to nekad bilo mnogo više.

No, ono što je Kumlanc istaknuo kao velik problem svoje majke, ali i mnogi drugih žena koje rade u Italiji, je tužba od 85.000 kuna. Tuži je HZMO zbog toga što nije „zamrznula“ svoju mirovinu od 3000 kuna dok je u Italiji radila prijavljena. Naime, prema HZMO-u ona za to vrijeme nije mogla primati hrvatsku mirovinu te je mora vratiti.

 „Sudski postupak traje već godinama, a s obzirom da ona i dalje radi vani, uglavnom se ja bavim time, odnosno borim protiv HZMO-a. Nismo odustali i nadam se da će sve uskoro biti gotovo, kako sada stvari stoje, u našu korist“, rekao je Kumlanc i pojasnio da je njegova majka svega par godina u Italiji, umjesto na crno, radila regularno prijavljena, a kako je istovremeno primala mirovinu, taj iznos sada mora vratiti.

Kumlanc upozorava na taj apsurd jer, veli, tako se samo potiče rad na crno. Ističe da je najžalosnije je od svega to što su mnoge žene tražen iznos platile i na taj način vratile nezamrznute mirovine na koje prema HZMO-u nisu imale pravo. „To je, zapravo, pravi fenomen“, kaže Kumlanc i veli da se njegova majka svojedobno za pomoć obratila i saborskom zastupniku Damiru Kajinu koji se založio za nju i obećao pomoći priznavši da je čitav slučaj apsurdan. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa