Pogledajte kišu meteora večeras u Zvjezdarnici Tičan!

0
Zvjezdarnica Tičan (foto: Boris Štromar)
Zvjezdarnica Tičan (foto: Boris Štromar)

Već četrnaestu godinu zaredom na Zvjezdarnici Tičan organizira se manifestacija Noć Perzeida, pa tako i ove godine, 12. kolovoza s početkom u 21 sat. Meteori koje ćemo imati prilike vidjeti tokom iduće noći zapravo su tragovi čestica koje su ostale kao posljedica dugačke eliptične putanje kometa „Swift-Tuttle“ koja se proteže od prostora blizu Zemljine putanje do iza orbite Plutona, i to već više od 2.000 godina.

Tijekom srpnja i kolovoza putanja tih čestica križa se sa putanjom Zemlje. Čestice koje dopiru do gornjih slojeva atmosfere stvaraju lako vidljiv i kratkotrajni svjetleći trag. Njihovo ishodište ili radijant je u zviježđu Perzeja odakle se raspršuje po cijelom nebu. Tragovi meteora katkad mogu biti i u bojama – ovisno o sastavu čestica, tako da primjerice zeleni trag ostavljaju one od metala. Pozivamo stoga sve zainteresirane ljubitelje astronomije i prirode da nam se pridruže u ovoj noći neostvarenih želja.

Program se sastoji od razgleda zvjezdarnice, promatranja teleskopom (i golim okom naravno..) te popularno znanstvenog predavanja. Ponesite sa sobom prostirke ili dekice kako bi Vam bilo što udobnije (i toplije) te puno, puno želja. Glavni organizator ovogodišnje Noći Perzeida je Astronomsko društvo Višnjan uz suorganizatore Turističku zajednicu Višnjan i Općinu Višnjan. Pokrovitelji su TZ Istarske županije, TZ Grada Poreča, TZ Općina Tar-Vabriga, TZ Vrsar i TZ Funtana.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

FIZIOTERAPEUT/KINJA

Do: 28.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA