Apartmane u Barbarigi Hrvatske šume iznajmljuju za samo 176,86 eura mjesečno

0
Direktor Hrvatskih šuma Ivan Pavelić i bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina
Direktor Hrvatskih šuma Ivan Pavelić i bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina

Kako uprava Hrvatskih šuma radi odlično ilustriraju uvjeti pod kojima su dali u najam turističke objekte na Jadranskoj obali, koji su prije davanja u najam funkcionirali kao radnička odmarališta za njihove zaposlenike, otkriva Index.

Zakupac ima pravo prvokupa ako nekretnine idu na prodaju

Hrvatske šume se u travnju 2014. godine potpisale su s tvrtkom Krula d.o.o.ugovor o zakupu na 15 godina više od 130 turističkih objekata duž Jadrana - raznih apartmana, vila i vikendica koji broje preko 500 kreveta.

Krula d.o.o, koja je osnovana dva mjeseca prije nego što je raspisan natječaj za zakup ovih nekretnina, ugovorom se obvezala plaćati mjesečni najam od oko 18 tisuća eura.

Odličan posao za Krula d.o.o., a prilično loš za vlasnika nekretnina - Hrvatske šume. Ugovore su ispred Hrvatskih šuma potpisali direktor Ivan Pavelić i članica uprave Marija Vekić, dok je direktor Krule tada bio izvjesni Kruno Tkalčević.

Od ove godine jedini član i direktor Krule je Bruno Dobronić, koji je svojevremeno bio član uprave Basler Osiguranja Zagreb. Inače, i Pavelić dolazi iz osiguravateljskog biznisa - radio je u Heliosu i Croatia osiguranju.

Da je Krula d.o.o. napravila dobar posao, osim cijene zakupa, pokazuju i ostale odredbe ugovora, pa su se tako Hrvatske šume obvezale financirati investicijsko održavanje objekata, raditi. Osim toga, ako dođe do prodaje tih objekata, Krula d.o.o. ima pravo prvokupa, a nakon isteka ugovora, imaju pravo prvenstva kod sklapanja novog zakupa. Također, dobili su i šest mjeseci počeka, odnosno najamninu su počeli plaćati pola godine nakon sklapanja ugovora.

Dva aparmana na Hvaru za 39,30 eura mjesečno

Usporedili smo cijene koje Krula plaća Hrvatskim šumama, s cijenama po kojima ih iznajmljuje turistima, putem svoje internetske stranice.

Na primjer, objekt apartmani Jelsa, koji se sastoji od dva studio apartmana, Krula je dobila u zakup od Hrvatskih šuma za 39,30 eura mjesečno bez PDV-a, dok se turistima u punoj sezoni pojedinačno iznajmljuju za 45 eura i 60 eura dnevno.

Apartmane u Barbarigi, Hrvatske šume dale su u zakup po cijeni od 176,86 eura mjesečno. Radi se o objektu sa šest apartmana, od kojih svaki može primiti četiri osobe, a u punoj sezoni Krula ih iznajmljuje za 50 eura dnevno.

Luksuzna "Villa Ližnje Moro" u Fažani, preko puta Brijuna može primiti 14 osoba a opremljena je i vanjskim bazenom. Krula za njih plaća mjesečni najam od 2.358 eura mjesečno, a turistima se u punoj sezoni iznajmljuje za 490 eura dnevno.

Apartmane na Mljetu, koji se sada zovu "Villa Vincencija" Krula plaća 858 eura mjesečno. Radi se o osam apartmana u prekrasnoj vili s izlazom na plažu, a turistima se iznajmljuju za 70 eura dnevno, osim jednog manjeg apartmana čija cijena je 40 eura, tako da dnevni prihodi ove vile u punoj sezoni iznose oko 500 eura, piše Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa