Fešta od rajčice u Umagu: Najljepši pomidor i humanitarna akcija

0
Kulinarske majstorije Petra Graše i Vilija Bassanesea
Kulinarske majstorije Petra Graše i Vilija Bassanesea

Umaški je Trg slobode i ove godine bio mjesto održavanja već tradicionalne humanitarno-kulinarske manifestacije Fešta od rajčice. Ova fešta već devetnaesti put za redom nudi brojnoj publici zabavu, glazbu i gastronomske delicije od tjestenine. Domaći i strani gosti uživali su u bogatom programu ove fešte koja čini sastavni dio cjelodnevnog programa Dana rajčice, dana koji simbolično obilježava početak prerade rajčica na našem području. Dan rajčice tradicionalno počinje stručnim skupom u jutarnjim satima pa sve do uvijek dobro posjećene Fešte od rajčice u večernjim. U organizaciji Podravke, Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, Fešta od rajčice je ove godine prikupila značajnih 32.120 kuna namijenjenih nabavci radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja.

U jutarnjim su se satima, u okviru stručnog skupa održanog u Gradskoj vijećnici, okupili brojni proizvođači rajčice iz cijele Istarske županije te strani i domaći stručnjaci koji su predstavili najnovija iskustva u primjeni suvremenih tehnologija u uzgoju rajčice za preradu. Uručene su i nagrade najuspješnijim proizvođačima pa je tako za najviše isporučene rajčice u 2015. godini priznanje dobio Agroprodukt Pula, za najkvalitetniju rajčicu za preradu isporučenu u 2015. godini Stjepan Majkovica iz Umaga, a za  mladog perspektivnog proizvođača Alen Prodan iz Poreča. Na skupu su o potpori proizvodnji i preradi rajčice govorili i direktorica umaške tvornice Povrće Marina Diminić Visintin, zamjenik gradonačelnika Grada Umaga Mauro Jurman te predstavnik Ureda za poljoprivredu Istarske županije Mladen Milohanić.

Večernji je program započeo u 20.30 sati na Trgu slobode. Nekoliko tisuća posjetitelja uživalo je u okusima četiri jela s tjesteninom i rajčicama koje su pripremili Podravkini promotori kulinarstva u suradnji s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza te u tortama slastičarne Ville Soši. Obzirom da je sav prihod od prodaje jela i slastica išao u humanitarnu svrhu, uz gastronomski užitak posjetitelji su tako osjetili i radost darivanja.

Uz posjetitelje Fešte od rajčice humanost su iskazali i posebni gosti, i to popularni pjevač Petar Grašo, omiljeni slovenski kuhar Tomaž Kavčič te poznati talijanski nogometni trener Edoardo Reja, koji su zajedno s gradonačelnicima Umaga i Koprivnice Vilijem Bassaneseom i Mišelom Jakšićem, direktorom Turističke zajednice grada Umaga Milovanom Popovićem te  direktoricom Podravkine tvornice Povrće Umag Marinom Diminić Visintin, sudjelovali u zanimljivom kulinarskom show-u. Odličnoj atmosferi Fešte od rajčice, koja već devetnaest godina predstavlja najposjećeniju pučku manifestaciju u Umagu, doprinijeli su Berimbau bend iz Trsta, Goran Griff i Bullea Folk Orchestra te medvjedić Lino koji je u svojoj igraonici ugostio stotine mališana.

Veliko zanimanje izazvao je i izbor najveće istarske rajčice. Pobjednički primjerak „pomidora“ od čak 1.173 grama uzgojio je Denis Strižović, dok je druga miss rajčica stigla iz vrta prošlogodišnje pobjednice Marije Bok. Grad Umag već je devetnaest godina ponosni domaćin ove hvalevrijedne humanitarne manifestacije u kojoj Umažani i ostali brojni posjetitelji kontinuirano pokazuju veliko srce dajući svoj doprinos u pomoći najpotrebitijim građanima Umaga. Rast prikupljenih sredstava iz godine u godinu dokazuje jaku empatiju i zajedništvo u Umagu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa