Dan rajčice: Akciji Podravke i Grada Umaga pridružuje se i Petar Grašo

0
Milovan Popović, Vili Bassanese i Marina Diminić Visintin
Milovan Popović, Vili Bassanese i Marina Diminić Visintin

Podravka, Grad Umag i Turistička zajednica grada Umaga će po 19. put realizirati humanitarno- kulinarski projekt poznat kao „Dan rajčica“. U prikupljanju novca za nabavu radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja pomoći će im i popularni pjevač Petar Grašo. U spravljanju jela od rajčice Graši će se pridružiti gradonačelnici Umaga Vili Bassanese i Koprivnice Mišel Jakšić koji će potom posjetiteljima dijeliti četiri vrste jela od Podravkinih proizvoda na bazi istarske rajčice. Kupnjom bona za jelo i vodu po promotivnim cijenama posjetitelji će omogućiti kupnju aparata neophodnog umaškom Domu zdravlja.

Dan rajčice se održava 28. srpnja, a tradicionalno započinje stručnim skupom na kojem će ugledni strani i domaći stručnjaci govoriti o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice s posebnim naglaskom na nove sortimente. Stručni skup koji će okupiti kooperante iz cijele Istre bit će održan u Gradskoj vijećnici Umag, s početkom u 10 sati, a završit će dodjelom priznanja najuspješnijim proizvođačima rajčice. Predviđen je i obilazak pokusnih polja na kojima poljoprivredni stručnjaci Podravke predstavljaju najnovije metode uzgoja kvalitetne rajčice.

“Dan rajčica simbolično obilježava stoljetnu tradiciju prerade rajčica u Umagu. Ovaj iznimno značajni dan u gospodarskom smislu, u kojem se susreću naši poljoprivrednici i stručnjaci predavači, ima i tradicionalnu humanitarnu notu u večernjim satima tijekom Fešte rajčice, jedne od najposjećenijih manifestacija u Umagu. Na ovoj se humanitarnoj fešti svake godine prikupe značajna sredstva za pomoć najpotrebitijima, čime se iz godine u godinu dokazuje snažna empatija i zajedništvo naših sugrađana”, naglasio je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

Večernji sati rezervirani su za „Feštu od rajčica“, humanitarno-kulinarsku priredbu tijekom koje će Podravkini promotori kulinarstva zajedno s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza prirediti oko 3.500 porcija jela s Podravkinim proizvodima od rajčice. Direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović naglasio je: „Ova zabavno-gastronomska manifestacija iz godine u godinu privlači sve više domaćih i stranih posjetitelja. Osim što obogaćuje boravak gostiju u destinaciji i pruža im mogućnost da probaju tradicionalna jela na bazi rajčica, dodana vrijednost je što se radi o humanitarnoj manifestaciji.“

„Prošle smo godine imali rekordni otkup rajčice s istarskih polja od gotovo 12.000 tona, a ove godine planiramo tu brojku i nadmašiti te otkupiti i preraditi čak 13.000 tona "crvenog zlata". Podravka je izuzetno zadovoljna što u svojoj tvornici Povrće Umag, inače jedinoj tvornici za preradu rajčice u Hrvatskoj, osigurava kvalitetnu sirovinu za svoje proizvode iz linije mediteranske hrane. Isto tako jako smo ponosni što u suradnji s lokalnom zajednicom organiziramo humanitarnu akciju koja je dobro prihvaćena kako od domaćeg stanovništva tako i turista, a kojoj ove godine kulinarskim showom, u kojem sudjeluje Petar Grašo, dajemo dodatnu notu“, ističe direktorica tvornice Povrće Marina Diminić Visintin.

Osim humanitarno - kulinarske note „Fešta od rajčica“ ponudit će i dobru zabavu jer će na središnjem gradskom trgu nastupiti Berimbau bend iz Trsta te Goran Griff i Bullea Folk Orchestra. Predviđaju se i atraktivan izbor najveće istarske rajčice te zabavne igre za posjetitelje, dok će se djeca tradicionalno okupljati u Lino igraonici.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA