Prevaranti haraju Istrom: Ne puštajte nepoznate u kuću i pazite na osobne podatke

0
Dobro je i provjeriti tko se nalazi ispred vrata kroz ''špijunku'' ili uz pomoć sigurnosnog lanca na vratima
Dobro je i provjeriti tko se nalazi ispred vrata kroz ''špijunku'' ili uz pomoć sigurnosnog lanca na vratima

Policijskoj postaji Buje 19. srpnja obratila se 74-godišnjakinja koja je prevarena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Prijavila je kako ju je 19. srpnja između 15,15 i 15,30 sati nazvala nepoznata žena predstavljajući se kao djelatnik banke te radi provjere određenih nepravilnosti s njenim računom zatražila podatke je li primila mirovinu, posjeduje li ušteđevinu te tražila da joj pročita broj osobne iskaznice.

Zatim joj je rekla da to provjerava jer došlo do pogreške kod serijskih brojeva novčanica koje posjeduje te bi ih žurno trebalo zamijeniti. Ništa ne sumnjajući oštećena joj je telefonom dala tražene podatke te kad je stigla na adresu predala joj novac. U tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska nepoznate žene. Kako bi smanjila mogućnost prijevara i sličnih kaznenih djela, policija upozorava sve građane da nikome putem telefona ne daju svoje osobne podatke (OIB, matični broj i druge) i bilo koje podatke o bankovnim karticama koje posjeduju te da o ovakvim ili eventualno sličnim pozivima odmah obavijeste banku koja im je izdala karticu.

Slična prevara dogodila se i na području Barbana. Policajci tragaju za nepoznatim počiniteljem koji je prevario 74-godišnjeg muškarca. Naime, nepoznati je počinitelj 21. lipnja oko 14 sati na Punteri kraj Barbana prevario muškarca tako što je došao u njegovu kuću te se  predstavio kao policajac koji je došao vidjeti da li ima krivotvoreni novac. Kada mu je oštećeni rekao da mu je novac u banci, nepoznati mu je počinitelj rekao da mu novac svakako mora pokazati jer će u protivnom završiti u zatvoru mjesec dana. Potom su zajedno otišli u banku gdje je oštećeni  podigao nekoliko desetaka tisuća kuna te predao ga počinitelju koji se potom udaljio.

Kako bi smanjila mogućnost ovakvih kaznenih djela, svim građanima, a posebice onima starije životne dobi, policija savjetuje da zaključavaju vrata bez obzira koliko dugo će ukućani biti odsutni, te da ne otvaraju vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok se ne uvjere o kome se zaista radi i što želi. Dobro je i provjeriti tko se nalazi ispred vrata kroz ''špijunku'' ili uz pomoć sigurnosnog lanca na vratima, a od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražiti službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice; službene osobe dužne su ih imati i dati ih na uvid.

Ukoliko vam je osoba i dalje sumnjiva, savjetuje policija, prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li ju služba, koju navodno predstavlja, uputila k vama, a ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede. Posebno budite oprezni ukoliko netko traži vaše osobne podatke - osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak, navodi policija. Upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas), karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle, navodi policija.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA