Stvara se Zbirka arhivske građe Pula Film Festivala

0
Prijem za potpisnike Sporazuma o suradnji na utemeljenju Zbirke arhivske građe Pula Film festivala
Prijem za potpisnike Sporazuma o suradnji na utemeljenju Zbirke arhivske građe Pula Film festivala

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci primila je 11. srpnja u prostorijama Komunalne palače potpisnike Sporazuma o suradnji na utemeljenju Zbirke arhivske građe Pula Film festivala. Riječ je o Sporazumu između Jugoslavenske kinoteke iz Beograda i Državnog arhiva iz Zagreba čiji je prvenstveni cilj na jednom jedinstvenom mjestu okupiti bogatu filmsku građu pulskog festivala iz različitih izvora i oformiti prvi pravi pulski filmski arhiv.

"Riječ o zaista vrijednoj inicijativi koju Grad Pula apsoulutno podržava jer nam je zajednički cilj bogatu festivalsku građu objediniti na jednom mjestu i širom predstaviti svoj zainteresiranoj publici. Pula i njezin filmski festival uz koji su stasale generacije, ponose se svojom bogatom poviješću, a arhiva će zauvijek čuvati uspomenu na hrvatski film", kazala je Puh Belci.

Direktor Jugoslovenske kinoteke i umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma koji ujedno i potvrđuje odličnu dosadašnju suradnju s pulskim festivalom te je dodao da će filmski arhiv biti značajan za sve generacije koje dolaze i koje vole sedmu umjetnost. Načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva Hrvatskog državnog arhiva Carmen Lhotka napomenula je kako predstoji velik posao obzirom da je potrebno filmsku građu sakupiti iz mnogobrojnih izvora te kako će u konačnici arhiv biti nešto zaista posebno vrijedno.

Prema riječima ravnateljice Pula Film Festivala Gordane Restović u dugoročnom planu je i uspostava Kuće filma kao svojevrsnog digitalnog muzeja filma koji bi na moderan način bogatu filmsku povijest predstavio široj publici. Današnjem prijemu sudjelovali su i direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović i predsjednica Upravnog vijeća Pula Film Festivala Jasna Jaklin – Majetić koji su također podržali ovu hvalevrijednu inicijativu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa