Nona Marija Bibulić (103): Pustite da stari istarski coki žive

0
Najstarija mještanka Općine Tar-Vabrige, Marija Bibulić, oštro se protivi uklanjanju ladonje u Vabrigi
Najstarija mještanka Općine Tar-Vabrige, Marija Bibulić, oštro se protivi uklanjanju ladonje u Vabrigi

Oko stoljetne ladonje u Vabrigi koju je Općina Tar-Vabriga odlučila posjeći radi izgradnje kružnog toka već danima se okupljaju nezadovoljni mještani koji svojim tijelima brane sječu ladonje.

Na slici, koju smo dobili posredstvom Zelene Istre, je najstarija mještanka Općine Tar-Vabrige, Marija Bibulić (103 god.) koja se oštro protivi uklanjanju ladonje u Vabrigi.

Nona Marija se sjeća da je, još dok je bila djevojčica, ova ladonja bila veliko stablo i srce je boli što se  prema stogodišnjem simbolu njenog mjesta odnose bez poštovanja. Poručuje “Pustite da stari istarski coki žive!”

Mještani su mišljenja da novi kružni tok nije dobro i logično rješenje za sigurnost prometa u naselju, kako je načelnik izjavio, dapače ako se promet iz smjera Poreča i Laruna bude preusmjeravao kroz taj kružni tok,to će stvarati još veće probleme za sigurnost prometa kroz uske ulice stare jezgre Vabrige.

Mještani su pokrenuli i peticiju kojom se traži obustava sječe ladonje radi izgradnje kružnog toka u Vabrigi. Potpisi će se prikupljati u nedjelju, 10. srpnja ispred marketa Kiwi u Vabrigi u vremenu od 7 d 19 sati za sve mještane Općine Tar-Vabrige. Prikupljat će se i potpisi potpore od strane građana koji nisu mještani Općine, ali žele podržati mještane u njihovoj namjeri.

Ovaj slučaj, koji je izazvao velik interes javnosti, pokazuje koliko je bitna aktivna uloga građana u planiranju i životu lokalne zajednice, ali i koliko se javne vlasti udaljuju od svojih građana te ignoriraju i zanemaruju njihovo mišljenje. Na kraju krajeva javna vlast je tu zbog nas građana, ali nažalost  ih na to treba uvijek, iznova podsjećati!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa