Zlatni lav u Umagu po 17. put otvorio svoja vrata

0
Svečano otvaranje 17. Zlatnog lava u Umagu
Svečano otvaranje 17. Zlatnog lava u Umagu

Zlatni lav, festival osmišljen kao revija suvremenog kazališta i dragulj umaške kulturne i socijalne scene, i ove je godine svečanim otvaranjem oduševio ljubitelje kazališta i kulture. U petak, 1. srpnja 2016. godine, svečano je započeo 17. Međunarodni festival komornog teatra «Zlatni lav-Leone d'oro». Uvodne riječi dali su zamjenica župana Viviana Benussi i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, koji je prigodnim govorom i rezanjem crvene vrpce službeno otvorio ovogodišnje bogato izdanje festivala.

Vili Bassanese
Vili Bassanese

„Umag je grad multikulture u pravom smislu riječi, grad u kojemu se kroz povijest kultura i tradicija naroda i država susretala na ovim područjima i razmjenjivala svoje vrijednosti i poklone. Upravo takav Umag, s tim nematerijalnim kulturnim bogatstvom, predstavlja kolijevku renomiranog međunarodnog festivala, polaznu točku velikih ideja i snova. Želim se ovom prigodom, od srca zahvaliti našim vizionarima, entuzijastima, organizatorima, odnosno utemeljiteljima Zlatnog lava te im od srca čestitati na izvrsnim rezultatima koji se prenose iz godine u godinu. Posebna zahvala ide autoru projekta i umjetničkom direktoru g. Damiru Zlataru Freyu. Održati kontinuitet i iznimnu razinu kvalitete izvedbi već 17 dugih godina zasigurno nije lako, zato vam se u ime svih naših sugrađana i ljubitelja komornog teatra, još jednom zahvaljujem. Manifestacije poput ovakvog Festivala obogaćuju naš Umag, a Istru svrstavaju u vrh europskih regija gdje je multikultura bogatstvo“, naglasio je Bassanese u svom obraćanju.

Nakon svečanog otvaranja, Zlatni Lav poklonio je mnogobrojnim sugrađanima predstavu za pamćenje. Predstava „U agoniji”, prema drami Miroslava Krleže, autorski je projekt Darka Stazića, Nele Koscis i Ozrena Grabarića zamišljen kao intimna predstava koja otkriva najdublje ljudske slabosti i svakodnevicu te postiže posebnu žestinu i dramatičnost. Stavljajući naglasak na nositelje sukoba, gledatelji će biti uvučeni u vrtlog emocija, nemira i lomova koji glumci stvaraju na sceni.

Damir Zlatar Frey
Damir Zlatar Frey

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa