Pomerska promocija nove knjige Marije Družeta U šenju ot rib - kanat bilih oblutki

0
Marija Družeta
Marija Družeta

Restoran "Miramare" 15. je lipnja bio premalen za sve prijatelje i štovaoce poezije Marije Družeta, a koja je u rodnom Pomeru, u sklopu obilježavanja Dana Općine Medulin, održala promociju svoje nove knjige "U šenju ot rib - kanat bilih oblutki", koju osim vrsne poezije krase i osebujne crno bijele ilustracije. Gost večeri Vladimiro Gagliardi također pisac i pjesnik iz Pješčane Uvale, te kao i gospođa Družeta čuvar domaće beside i dijalekta, imao je ulogu svojevrsnog čitalačkog pomagača, te su on i sama autorica naizmjence zaneseno čitali poeziju iz nove Družetine zbirke te time publici podarili izvanrednu, prisnu i intimnu pjesničku večer.

Više od šezdeset ljudi družilo se gotovo sat i pol sa novim Marijinim stihovima. Bila je to prilika slušati ne samo odličnu poeziju, već i gotovo zaboravljen domaći dijalektalni govor, koji se ima sve manje i manje prilike slušati u našoj svakodnevici, a nekada se jedino tako i govorilo u Pomeru i okolici.

Marija i Vladimiro su nas na taj način vratili u jednu prošlost, koja kroz ovakve publikacije, ali i znalačko čitanje i intoniranje pojedinih riječi koje je zaista gušt slušati u ovakvim prigodama, ima šanse preživjeti i za nove naraštaje. Pjesme u knjizi sežu od imaginarnih nadrealnih trenutaka pa sve do najintimnijih osobnih momenata, a nije nedostajalo ni humorističnih svakodnevnih tema.

Sonja Barbara Bader, Marija Družeta i Vladimiro Gagliardi
Sonja Barbara Bader, Marija Družeta i Vladimiro Gagliardi

Marija Družeta je pjesnikinja, spisateljica, umjetnica koja svakom svojom novom knjigom, bilo da je riječ o prozi ili poeziji, pronalazi sve više novih zainteresiranih pojedinaca ili institucija za njezino stvaralaštvo te je počesto nakon ovakvih promocija pozvana za daljnju suradnju od strane škola, vrtića i ostalih. Tako je Marija nedavno čitala i na otvorenju izložbe dječjeg vrtića "Sunčica" u Banjolama te upravo tada dobila poziv i za sljedeće gostovanje, u medulinskoj osnovnoj školi. Stoga se može zaključiti da, iako u kasnijoj životnoj dobi, Marija je na neki način tek sada na svom pravom stvaralačkom početku!

Na kraju čitanja novih pjesama iz svoje knjige Marija se zahvalila svima onima koji su joj pomogli u stvaranju ovog malog književnog bisera na bilo koji način, od financijske do tehničke pomoći, a velika i posebna zahvala upućena je načelniku Općine Medulin Goranu Buiću, koji se isto tako javno zahvalio Mariji na ovoj posebnoj knjizi te istaknuo kako će Općina i nadalje potpomagati sve vrste kulturnog kreativnog izričaja kako nje tako i ostalih stvaraoca s područja općine.

Načelnik Buić čestitao je Mariji Družeta
Načelnik Buić čestitao je Mariji Družeta

Kanat bilih oblutki tako se sinoć proširio Pomerom, i usidrio u srcima svih prisutnih, izmamivši i poneku suzu na oku, a završio je bogatim domjenkom u kojem je veselo društvo nastavilo ugodno druženje s Marijom, gdje im je ona potpisivala knjige s posvetom. Valja reći kako je autorica knjigu izdala u vlastitoj nakladi od 300 primjeraka, ilustracije je nacrtala Melanija Krajina, knjigu je grafički oblikovao i pripremio Mario Rosanda, unos teksta napravila je Nevena Janjić dok realizaciju knjige potpisuje Med Eko Servis Pomer, a tisak Tiskara Zelina. Knjiga će se moći kupiti od idućeg tjedna u pulskoj knjižari Petit u Kandlerovoj ulici ili osobno kod autorice. (Tekst i foto: Mario Rosanda)

Brojna publika na promociji
Brojna publika na promociji

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa