Pazinjan i Usluga u sporu oko parkinga: Je li naplata jasno označena?

0
Kazna na autu našeg čitatelja (foto: Čitatelj)
Kazna na autu našeg čitatelja (foto: Čitatelj)

„Iako nigdje nije naznačeno da se vrši naplata parkiranja, niti je mjesto na kojem sam parkirao auto bilo označeno plavim crtama na kolniku ili horizontalnom signalizacijom, dobio sam kaznu zbog neplaćanja parkiranja“, potužio se našoj redakciji jedan Pazinjan. Nemio događaj odigrao se na parkiralištu iza Konzuma i Kozma u Muntriljskoj ulici u Pazinu.

„Dana 26. travnja u jutarnjim satima sam u Pazinu, na parkiralištu iza Konzuma i Kozma, u Muntriljskoj ulici, parkirao svoj auto. Povratkom do auta, za vjetrobranom sam zatekao kaznu zbog neplaćanja parkiranja koju je postavio prometni redar“, ispričao nam je čitatelj. Dodaje da je redara potražio u prostorijama Usluge, prigovorio mu na rad iz gore navedenih razloga, no dotični nije imao razumijevanja te ga uputio na plaćanje kazne, „tvrdeći da takvo parkirno mjesto ne mora niti biti označeno“, te da „toga nema ni u Zagrebu, da su posvuda bijele crte po kolniku pa se naplaćuje.“

„Auti koji su stajali i prije mog dolaska nemaju kaznu na vjetrobranu, samo moj auto ima kaznu! Prijeti mi ovrha zbog toga što njihovu kaznu nisam platio i neću platiti, a da sam u pravu, o tome govore priložene fotografije tog parkirališta“, tvrdi naš čitatelj i pojašnjava da se na parkiralište „ulazi s Muntriljske i Ulice V. Gortana“, te da „nigdje nije vidljivo da se vrši naplata parkiranja, osim što su neka parkirna mjesta označena plavim oznakama na kolniku“. Dodaje da se „ne može uočiti ni automat za naplatu, nema nijedne prometne table koja bi označila da se vrši naplata, u kojem razdoblju i po kojoj cijeni“.

Ulaz s Muntriljske ulice, parkirni automat je djelomično prekriven prometnim znakom, tvrde u Usluzi (foto: Čitatelj)
Ulaz s Muntriljske ulice, parkirni automat je djelomično prekriven prometnim znakom, tvrde u Usluzi (foto: Čitatelj)

Za pojašnjenje slučaja pitali smo pazinsku Uslugu koja vrši naplatu, iz koje nam je rečeno da na parkiralištu u Muntriljskoj ulici kontrolu naplate parkiranja vrši kontrolor parkiranja koji je njihov djelatnik. Prometni redar je službenik Grada Pazina te on kontrolira red u parkiranju na javnim površinama koje nisu označene kao parkirna mjesta te za ista nepropisna parkiranja izriče prekršajnu kaznu.

„Korisnik netočno navodi da nigdje nije naznačeno da se na spornom mjestu vrši naplata parkiranja. Oznake s velikim slovom P i parkirni automat, vidljivi su i na fotografijama koje je isti poslao vama. Kako bismo vam jasnije prikazali područje parkirališta i pozicije oznaka parkirališta u Muntriljskoj ulici, šaljemo vam fotografije", pišu iz Usluge i dodaju da je na njima jasno vidljivo da su oznake za parkiralište pod naplatom - veliko plavo slovo „P“ sa naznačenim vremenom naplate parkiranja, postavljene na ulazu u ulicu s lijeve i desne strane.

Parkirni automat (foto: Usluga)
Parkirni automat (foto: Usluga)

„Osim toga dostavljamo fotografije i s pozicije na kojoj je korisnik bio parkiran, te je jasno vidljivo da se na udaljenosti od 20 metara vidi oznaka za naplatu parkiranja i parkirni automat. Nadalje, to što ostali automobili parkirani na istom parkiralištu nisu imali izdanu dnevnu parkirnu kartu, znači samo da su isti platili vrijeme parkiranja na jedan od mogućih načina - mobitelom, novcima ili imaju plaćenu godišnju rezervaciju za parkiranje“, poručuju iz pazinske Usluge. (Kristian Stepčić Reisman)

Oznake naplate (foto: Usluga)
Oznake naplate (foto: Usluga)
Foto: Usluga
Foto: Usluga
Označena parkirališta (foto: Usluga)
Označena parkirališta (foto: Usluga)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa