Forum sve uređeniji: Zablistalo još jedno pročelje na glavnom pulskom trgu

0
Poslovna zgrada na adresi Forum 2 nakon obnove...
Poslovna zgrada na adresi Forum 2 nakon obnove...

Današnjom demontažom skela s poslovne zgrade na adresi Forum 2, kojom upravlja trgovačko društvo Castrum Pula 97, okončani su radovi sanacije pročelja zgrade. Investiciju vrijednu oko 400 tisuća kuna zajednički su sufinancirali Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i Grad Pula, a radovi koji su trajali nešto više od mjesec dana izvodila je tvrtka Kapitel iz Žminja.

„U ovu smo godinu zakoračili s kvalitetnim projektima i vrijednim investicijama kojima smo dotjerali grad prije početka turističke sezone. Uredili smo brojne zgrade, sanirali i uredili plažne prostore, obnovili pješačke zone i obogatili ih sadržajima. Značajna sredstva uložili smo u izgradnju i opremanje dječjih igrališta, sportskih zona, ali i u uređenje perifernih dijelova grada. Izrazito sam zadovoljan što se radovi završavaju u rokovima i što naši građani i gosti mogu uživati u bogatije uređenoj i ljepšoj Puli“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić pohvalivši pritom trgovačka društva i izvođače na dobro odrađenim poslovima.

...i prije obnove
...i prije obnove

„Veseli me što smo pročelje zgrade Forum 2 sanirali prije ugovorenog roka, odnosno prije vrhunca turističke sezone. Novo, osvježeno ruho poslovne zgrade na glavnom gradskom trgu gdje se odvijaju značajne kulturno-zabavne manifestacije i događaji, adekvatno se uklapa u izgled povijesne cjeline“, kazao je direktor Castrum Pula 97 Aleksandar Matić te se i ovom prilikom zahvalio Ministarstvu turizma što se kroz Fond za razvoj turizma uključilo u projekte obnove pročelja na glavnog gradskom trgu kojemu gravitira veliki broj naših sugrađana i posjetitelja.

"Zahvaljujući dobroj suradnji, s Konzervatorskim odjelom u Puli obnavljamo brojna gradska pročelja te im dajemo potpuno novi izgled, primjeren starogradskoj jezgri grada Pule“, naglasila je voditeljica Odsjeka za prostorno planiranje i graditeljsko nasljeđe Barbara Belić Raunić, ujedno i koordinatorica projekta. Sanacija prednjeg pročelja Foruma 2 obuhvatila je sanaciju kamene fasade prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Puli.

Izvršena je demontaža nepotrebne opreme (željeznih nosača koji su svojom dotrajalošću nagrizli kamene dijelove fasade), detaljno pranje i čišćenje svih kamenih elemenata neinvazivnim čišćenjem vodom i kalcij karbonatom te žbukanje zadnjega kata objekta prirodnim hidrauličnim vapnom.

Izvršilo se kompletno fugiranje cijele fasade s obradom fuga od umjetnog kamena radi prodora vode, sanirane su oštećene bifore, zakrpana su oštećenja po kamenom plaštu umjetnom kamenom strukturom te su demontirane sve nepotrebne elektroinstalacije. Također, sanirane su i mramorne ploče drugoga kata kitanjem, brušenjem i impregniranjem te su dodatno učvršćene injektiranjem.

Forum 2 nakon obnove
Forum 2 nakon obnove

Sve vidljive telekomunikacijske instalacije demontirane su s vanjskog pročelja te su montirane s unutarnje strane kako se ne bi vidjele. Glavni gradski trg će biti dodatno oplemenjen zahvaljujući uređenju Parka mladenaca, pored Augustovog hrama, te zelene površine ispred zgrade katastra.

Na navedenim lokacijama posadit će se gotovo tisuću sadnica nižeg mediteranskog bilja. Adekvatno i pravovremeno dotjeran grad, kojeg svake godine posjećuje sve veći broj posjetitelja, prati i nadopunjuje ljepote povijesnih znamenitosti Pule.

Boris Miletić
Boris Miletić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa