Vatreni ponovno na ljetnom oporavku na Brijunima

0
O Vatrenom će se dobro brinuti u NP Brijunima
O Vatrenom će se dobro brinuti u NP Brijunima

Nacionalni park Brijuni i ovog će ljeta, u bazenu s otvorenim sustavom izmjene morske vode, brinuti o morskoj kornjači Gianni Grande. Gianni, zvan Vatreni je spolno zreli mužjak glavate želve s teškim ozljedama lubanje i plastrona (donjeg dijela oklopa) koji je 10. lipnja stigao iz Centra za oporavak morskih kornjača Aquariuma Pula na ponovnu rehabilitaciju u veliki brijunski bazen, smješten unutar Safari parka.

Prošlog je ljeta već ljetovao u bazenu Nacionalnog parka Brijuni, no dolaskom hladnijeg vremena i padom temperature mora, vraćen je u Aquarium Pula, u bazen s kontroliranom temperaturom vode. Dolaskom toplijeg vremena, Grande Gianni je opet u brijunskom bazenu, u uvjetima sličnim njegovom prirodnom okruženju. Trenutačno stanje Grande Giannija je još uvijek teško obzirom da zbog ozljede glave slabije vidi te ima poteškoća u samostalnom dolasku do hrane.

Očekuje se da će mu se u kraćem periodu vratiti nagon za samostalno traženje hrane (ojačati osjet mirisa i vida) čime bi se omogućio njegov povratak u prirodu. Vatreni jer stigao u pulski Centar za oporavak morskih kornjača u lipnju 2014., a prethodno su se za njega brinuli veterinari iz malološinjskog Centra za oporavak morskih kornjača Plavi Svijet. Riječ je o velikoj glavatoj želvi (Caretta caretta), strogo zaštićenoj svojti morske kornjače, veličine oklopa 70 cm, koja je po pronalasku bila izrazito neuhranjena, što je davalo naslutiti na problem dugotrajnog gladovanja.

Vatreni je naime imao duboke rane, nije plivao, već je samo plutao. U suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu Vatrenom su određene terapije te daljnji postupak liječenja i oporavka. Na Brijunima se vesele njegovom boravku u Nacionalnom parku.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR / SOBARICA - ROOM MAID

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA