Uređen interijer, fasada i krov najstarije porečke dvorane Palestre

0
Porečka Palestra izgrađena je davne 1909. godine
Porečka Palestra izgrađena je davne 1909. godine

Palestra, najstarija porečka sportska dvorana, izgrađena na današnjoj lokaciji davne 1909. godine, lani je doživjela veliko unutarnje uređenje: svlačionice, dvorana i hodnik su sanirani i obojani, zamijenjena je oštećena unutarnja stolarija, dok je postojeća obojana (vrata i lamperija).

Instalacije su tijekom uređenja prilagođene, a postojeća stropna podkonstrukcija u dvorani je uklonjena te je obojan podgled krovne konstrukcije, za što je bilo potrebno prilagoditi rasvjetu i ožičenje dvorane. Osim toga, uređen je i sanitarni čvor – nabavljena je nova kupaonska keramika.

Ove je godine nastavljeno s uređenjem Palestre, koja odsad ima i saniran ravni krov nad svlačionicama, a cijelo je pročelje zgrade sanirano i oličeno. Izvođač radova je Laki M&M obrt za soboslikarske i ličilačke usluge, a sveukupna vrijednost radova na uređenju Palestre je 159.348 kuna, za što je u 2015. godini sklopljen ugovor temeljem provedenog Poziva za dostavu ponuda, a u 2016. nakon provedene bagatelne nabave. Od svoje inauguracije 1909. godine, Palestra u Ulici Nikole Tesle predstavlja simbol bogate sportske povijesti grada.

Inauguracijska razglednica iz 1909. godine
Inauguracijska razglednica iz 1909. godine

Prva gimnastička dvorana u Poreču, otvorena je još 1901. godine u ondašnjoj Via Kandler, zahvaljujući Giovanniju Stanichu koji je udijelio prostor. Projekt današnje Palestre pokrenut je 1908. godine, uz blagoslov gimnastičkog Društva Forza e valore i samih Porečana. Izvedbeno-financijski projekt Palestre dodijeljen je Vodnjancu Bernardinu Fabru.

Sedmi kongres Društva Forza e valore održao se 3. veljače 1908., kada je predsjednik postao Benedetto Polesini, dopredsjednik Francesco Niederkorn a tajnik Giuseppe Cobol. Nova je uprava  19. veljače odlučila riješiti „entro l'anno sociale“, prema natječaju već osiguranom od Općine, izgradnju nove Palestre i njoj priključenog sportskog terena na otvorenom.

Na izvanrednom kongresu Društva, održanom devet dana kasnije, odlučilo se o otkupu terena za Palestru.  Natječaj za dodjelu poslova objavljen je 26. kolovoza, a 12. rujna 1908. postavljen je kamen temeljac za novu dvoranu u Poreču. Već iduće godine Palestra otvara svoja vrata, a danas je centar za male sportove, s površinom od 200 metara kvadratnih.

Palestra: Jedna od prvih fotografija
Palestra: Jedna od prvih fotografija

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa