Ministar smislio novi oblik regresa: S klimanicom na godišnji

0
Vaučeri za Jadran vrijedili bi samo izvan sezone (foto: Tportal)
Vaučeri za Jadran vrijedili bi samo izvan sezone (foto: Tportal)

Hoćemo li dogodine u hotelima, wellness-centrima, restoranima... “peglati” tzv. klimanicu, karticu već nazvanu po ministru turizma, a zapravo vaučer kojim bi poslodavci radnicima subvencionirali dio turističkih troškova? Ideja je potekla iz Ministarstva turizma, a cilj je potaknuti putovanja hrvatskih građana prije svega na kontinentu, a na Jadranu samo izvan sezone, piše Večernji list 16. svibnja.

Model poticanja domaćeg turizma, koji se zasad čini najrealnijim, preuzeo bi se od Mađara, koji su zahvaljujući vaučerima, tzv. Szep kartici, broj noćenja domaćih turista od 2010. do 2015. povećali gotovo 30 posto. Hrvatski model, kojem tek predstoji ozbiljnije definiranje, odnosio bi se isključivo na turističku potrošnju, a subvenciju za putovanja isplaćivali bi poslodavci. Zauzvrat bi dobili manju stopu poreza na dohodak na uplaćene iznose. Načelna ideja, prema kojoj bi vaučeri pojeftinili turističku aktivnost naših građana od 10 do 30 posto, osim s Ministarstvom financija, usuglasit će se i s predstavnicima poslodavaca i sindikata, napominju u Ministarstvu turizma.

Bez diskriminatornih cijena

Pri tome, ističu, nije riječ o uvođenju diskriminirajućih dvostrukih cijena, za strance i domaće, odnosno o sniženjima za hrvatske goste. Prema modelu koji se razmatra, domaći bi turisti, naime, iz vlastitog džepa platili 25-30 posto manje za smještaj ili 10 posto manje u restoranu, a s vaučera bi se skidala razlika u cijeni.

U Ministarstvu podjednako važnim drže povećanje broja domaćih putovanja i ekonomsko oživljavanje unutrašnjosti zemlje te produljenje sezone. Nisu Mađari otkrili toplu vodu kada su stimulirali građane da troše, Nijemci i Francuzi dijelili su novac za kupnju automobila, gotovo svuda dijele se stambene subvencije za mlade ili kupnju ekoloških proizvoda, a dosta se priča i o masovnoj podjeli novca. Ekonomist Ljubo Jurčić također je detaljno razradio podjelu vaučera, ali umirovljenicima.

Jurčić kaže da Hrvatska nema problema s punjenjem kapaciteta u vrijeme sezone, ali loše je što sezona završava u rujnu. Njegova je ideja da se umirovljenicima daruje milijarda kuna godišnje tako što bi svaki od njih dobio vaučer od 1000 kuna, uz uvjet da najmanje pet dana provedu u nekome od hrvatskih hotela. Novac bi se osiguravao u mirovinskom fondu, odnosno proračunu, a Jurčićevo je uvjerenje da bi se investicija isplatila jer bi 30-ak tisuća sezonskih radnika dobilo stalni posao, a povećala bi se i potrošnja, navodi Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa