Uskoro počinje jubilarni deseti Moj kažun–La mia casita

0
Akcija Moj kažun-La mia casita traje od 13. do 28. svibnja
Akcija Moj kažun-La mia casita traje od 13. do 28. svibnja

U Gradu Vodnjanu 6. je svibnja održana konferencija za medije povodom održavanja jubilarne desete po redu manifestacije Moj kažun - La mia casita. Nazočne predstavnike medija pozdravio je gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović te je najavio da će ove godine posjetitelji manifestacije moći doživjeti i novitete u programu.

"Grad Vodnjan je jako ponosan na ovu manifestaciju koja se održava sad već desetu godinu. Tijekom deset godina postigli smo osvještavanje javnost o vrijednosti i važnosti kažuna i suhozida. Čuvanje ove specifične i jedinstvene ruralne arhitekture naša je dužnost kako bi to bogatstvo sačuvali za buduće naraštaje. Sve je veći broj ljudi koji se uključuju u akciju te koriste sredstva namijenjena za obnovu starih kažuna i suhozida," naglasio je gradonačelnik Vitasović.

U Vodnjanu je izgrađen Park kažuna, no već je cijela Vodnjanština poznata kao lokacija koja je prepuna ovih posebnih građevina. Nekad je na području Vodnjana postojalo oko 2.000 kažuna. Teži se k tome da se što veći broj ponovo obnovi jer je to jedna jedinstvena vrijednost i prava turistička atrakcija. Oni predstavljaju jedan simbol Istre, a posebno Vodnjana. Nadalje je Vitasović napomenuo nove aktivnosti na prostoru Parka kažuna: "Tijekom svibnja pokrenut ćemo radove na postavljanju Info punkta na lokaciji Parka kažuna koji će poslužiti ne samo za informiranje posjetitelja o kažunima i suhozidima već će se tu moći dobiti sve informacije iz Vodnjanštine."

Početak u Parku kažuna

Nensi Giachin Marsetič, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu, istaknula je datum početka akcije, a to je 13. svibnja u 10 sati na lokaciji Parka kažuna. "Petak je dan rezerviran za grupne dolaske, prvenstveno namijenjen vrtićima i školama. Ove godine je velik odaziv i ostalih grupa kao na primjer umirovljenika koji nam dolaze čak iz Rijeke. Odaziv je svake godine sve veći."

Upravo je zbog velikog interesa široke javnosti, program ovogodišnje akcije Moj kažun-La mia casita proširen s nekoliko novih programa. Za malo stariju djecu pripremljen je program pod nazivom Tragom Bartolomea Biasoletta (poznati istarski botaničar) koji nudi obilazak lokacija s kažunima i suhozidima uz radionicu o samoniklom bilju i njihovoj važnosti. Uz stručno vodstvo botaničara Slavka Brane djeca će pronalaziti bilje i naučiti pojedine karakteristike istog. Ove godine aktivne su dvije lokacije, Park kažuna i Galižana. Vlakić će kretati s lokacije Parka kažuna u 10 i 17 sati. 14. svibanj dan je za otvorene pokazne radionice izgradnje kažuna i suhozida te će se ove godine nastaviti na lokaciji velikog kažuna u Galižani koji bi ove jubilarne godine trebao biti i dovršen. Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana, najavila je biciklijadu rekreativnog karaktera koja će se održati 21. svibnja u sklopu akcije Moj kažun-La mia casita.

Okupljanje je u 16 sati i prijava sudionika, a start u 17 sati. Organizatori su osigurali okrijepu za sve sudionike i zabavu uz DJ-a nakon vožnje. Posebna biciklistička akcija, novi program, je „U potrazi za kamenom“ - pustolovna rekreativna vožnja biciklom u potrazi za određenim lokacijama istaknutim na mapama koje sudionici dobiju na startu. Ovaj program će se održati u subotu, 14. i 21. svibnja te u nedjelju 15. i 22. svibnja. Gradonačelnike je pozvao što više posjetitelja da tijekom svibnja dođu u Vodnjan te se zahvalio svima koji podržavaju ovu manifestaciju. Akcija Moj kažun-La mia casita traje od 13. do 28. svibnja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa