OPG Lupić iz Bala šampion medulinske smotre Ulika 2016

0
Dobitnici zlatnih nagrada medulinske smotre
Dobitnici zlatnih nagrada medulinske smotre

Jedanaesta po redu međunarodna manifestacija maslinara i uljara ekstra-djevičanskog maslinovog ulja „Ulika 2016“ održana je 30. travnja u hotelu Park Plaza Medulin uz nastup Serđa Valića i djece iz DKUS Mendula. Predavanje na temu štetnika te pokaznu rezidbu prilikom otvorenja manifestacije i ove je godine održao diplomirani inženjer agronomije Edi Družetić, dok je Anastazija Milardović, šefica panela održala predavanje na ovogodišnju temu. Prilikom otvorenja smotre predsjednik udruge Ulika Mario Crnobori iz Banjola rekao je kako je kvaliteta ovogodišnjih ulja jako visoka, usprkos činjenici da je ove godine količina uroda podbacila što je posljedica lošijih vremenskih prilika, odnosno neprilika u periodu cvatnje.

Crnobori je zaključio kako su neovisno o tome zadovoljni ukupnom kvalitetom ulja, a posebno je pohvalio kvalitetu ulja članova Ulike, njih dvadeset koji su sudjelovali, i koji su ostvarili visoke rezultate na ovogodišnjoj smotri. Crnobori je ove godine osvojio srebrnu medalju, s jednim uzorkom ulja koje je poslao na ocjenu. Načelnik Općine Medulin Goran Buić rekao je kako je ova manifestacija važan spoj poljoprivrede i turizma za turističku općinu kao što je Medulin.

„Da su organizatori manifestacije Ulika prije jedanaest godina znali u što će ona prerasti vjerojatno bi krenuli sa njom još i ranije. Prije dvadeset godina Medulin nije bio poznat po ulikama i maslinovom ulju, a danas je, usuđujem se kazati, u svjetskom vrhu po rezultatima. Time brendiramo Medulin, općinu i mještane kroz jedan visoko kvalitetan autohtoni proizvod, na čemu čestitam udruzi Ulika odnosno njihovim članovima i vrijednim rukama koje stoje iza ovih današnjih medalja. Oni su sami sebi jedna zdrava, prijateljska konkurencija, a rezultat toga je da imaju sve bolje ulje. Stoga im želim da i svake iduće godine budu još bolji od prošlih“, zaključio je Buić.

Manifestaciji je prisustvovao i Milan Antolović, pročelnik upravnog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu u Istarskoj županiji te je prigodom svečane dodjele medalja istaknuo i da će Europska komisija do sredine srpnja ove godine istarsko ekstra-djevičansko maslinovo ulje zaštititi oznakom izvornosti.

„Tome predstoji vidjeti hoće li se na to rješenje, odnosno naziv Istarsko maslinovo ulje, žaliti naši susjedi Slovenci, a ukoliko do toga i dođe ulje će svejedno biti zaštićeno, ali kroz objedinjeni slovenski i hrvatski dio Istre u istom imenu. Nama odgovara i jedna i druga varijanta, jer je najvažnije da zaštitimo naše istarsko ulje. Po istom modelu zaštitili smo i istarski pršut, pošto istarski pršut ne poznaje granice, već se kao takav proizvodi i u slovenskom i u hrvatskom dijelu Istre. Isto tako nadam se da ćemo na isti, dobrosusjedski način, riješiti pitanje zaštićenosti i naših drugih proizvoda kao što su istarski med i istarski teran, jer vjerujem da možemo živjeti u Istri bez granica, od turizma do maslinarstva i da možemo brendirati u konačnici i Istru kao takvu“, zaključio je Antolović.

Na ovogodišnju smotru Ulika 2016 pristiglo je 85 uzoraka ulja iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a kvaliteta ulja je i ove godine vrlo visoka. Podijeljeno je 39 zlatnih medalja, 14 srebrnih i 12 brončanih, uz 13 diploma za ekstra djevičansko ulje te 7 za sudjelovanje, a analizu kvalitete ulja i ove godine je radila udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja "Olea" iz Zadra. Šefica panela Anastazija Milardović rekla je da je od 85 uzoraka ulja njih 92 posto dobilo ocjenu ekstra-djevičanskog, a sedam posto je dobilo priznanje kao djevičansko.

Ovogodišnji šampion manifestacije je OPG-a Lupić iz Bala, odnosno Elena i Vedran Lupić, koji su i članovi poljoprivredne udruge Ulika. Oni su pobijedili sa uljem iz sorte Rosignola i brenda Bembo, a ulje je prerađeno u uljari "Nonno Bruno" u Banjolama, gdje po riječima organizatora gotovo svi članovi udruge Ulika i prerađuju svoje masline. Elena i Vedran Lupić imaju 3.000 stabala maslina, a ulja prodaju kao monosortna te imaju u ponudi pet različitih sorta. Ovogodišnje zlato još je jedno u nizu, pošto su već pobijedili i u Omišu, Splitu te u Tokiju.

U kategoriju "Top 10" uvrstili su se još i vicešampion Anđelko Kuzmanić iz Omiša s osvojenim drugim mjestom, treći je vicešampion Nino Činić iz Krasice, četvrti Drago Maršić iz Kopra, peti Franko Matijašić iz Umaga, šesti Agroprodukt iz Pule, sedmi Ivica Vlatković iz Novigrada, osmi Nedjeljko Fistonić iz Gornjih Fistonića, deveti obrt Benvegnu iz Krasice te deseti Alen Rosanda iz Vinkurana.

Najbolji maslinari su uz priznanja nagrađeni i vrijednim skulpturama u tehnici fuzioniranog stakla te bačvama za ulje od inoxa. Uslijedila je svečana večera gdje su se sudionici smotre zabavili do dugo u noć uz glazbu, ples i  ove godine neizostavnu Magnoliju, Vesnu Nežić Ružić i Serđa Valića. Organizatori ovogodišnje „Ulike 2016“ bili su Općina Medulin, TZ općine Medulin i Poljoprivredna udruga „Ulika“ - Medulin. (Tekst i foto: Mario Rosanda)

Dobitnici zlata - deset najboljih
Dobitnici zlata - deset najboljih
Edi Družetić na pokaznoj rezidbi
Edi Družetić na pokaznoj rezidbi

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa