Bogat program Tjedna Grada Umaga posvećen sugrađanima

0
Adrijano Jurišević, gradonačelnik Vili Bassanese i Floriana Bassanese Radin
Adrijano Jurišević, gradonačelnik Vili Bassanese i Floriana Bassanese Radin

Dan Grada Umaga 6. svibnja već se tradicionalno obilježava nizom svečanih i značajnih događanja. Štoviše, obilježavanje Dana Grada Umaga već drugu godinu zaredom prerasta u Tjedan Grada Umaga kada se Grad Umag, sve ustanove Grada Umaga, udruge, klubovi i građani zajedničkim snagama uključuju u sam program organizacijom raznih kulturno-zabavnih manifestacija i svečanosti koje se ove godine odvijaju od 28. travnja do 8. svibnja.

Program Tjedna Grada Umaga u prostorijama Grada na konferenciji za medije 27. su travnja najavili gradonačelnik Vili Bassanese, zamjenica gradonačelnika Floriana Bassanese Radin te direktor poduzeća Komunela Adrijano Jurišević.

Sajam cvijeća

Tjedan Grada Umaga otvara se 28. travnja fantastičnim mjuziklom „We Grease together“ na kojem će svoje plesačke i pjevačke sposobnosti građanima predstaviti članice i članovi Udruge Gaia u kino dvorani POU „Ante Babić“ s početkom u 19.30 sati. Dan kasnije počinje 19. izdanje Sajma cvijeća koji će sve do 1. svibnja posjetiteljima duž Nove obale nuditi široki asortiman mirisa i boja ovih predivnih biljaka te drugih autohtonih proizvoda.

Umaški Sajam cvijeća uvršten je u red hrvatskih cvjetnih sajmova s najduljom tradicijom, a ove će godine sudjelovati 37 izlagača. Svečano otvorenje kako Sajma cvijeća, tako i jednodnevne plesne manifestacije „Umag pleše-Umago balla“ na repertoaru je 29. travnja u 11 sati. Potonju organizira Zajednica Talijana Fulvio Tomizza Umag, a na njoj će svi posjetitelji moći uživati u raznim plesnim točkama, kao i zanimljivim i atraktivnim plesnim tehnikama malih i velikih Umažana. Već u večernjim satima građani mogu uživati na prezentaciji romana Murisa Čorbića „XYZ“ u Gradskoj knjižnici Umag s početkom u 20 sati.

Subota je poseban dan za građane Umaga. U 10 sati posjetitelji će moći birati između 7. Međunarodne old timer izložbe u organizaciji Old timer kluba „Eppur si muove“, IV. Kupa u pljočkanju ili sudjelovanja u akciji „Hoditi i zdravi biti“, sve na Novoj obali. A subotnja će večer zasigurno biti puna pozitivne energije i dobre atmosfere uz koncert popularnog Luke Nižetića na Trgu slobode s početkom u 20.30 sati.

Turniri s 1.200 tenisača

Prvi svibanj započet će tradicionalnom Prvosvibanjskom budnicom s početkom u 10 sati kad će Puhački orkestar „Naša sloga“ s umaškim mažoretkinjama prodefilirati centrom grada stvarajući veselu atmosferu zabavnim ritmom i atraktivnom koreografijom. U isto doba u Bašaniji počinje 47. Međunarodni prvosvibanjski nogometni turnir veterana „Over 35“ koji će ovom danu dati sportski štih. U periodu trajanja Sajma cvijeća, od 29. travnja do 1. svibnja na Novoj obali će se odvijati i humanitarna akcija na kojoj će se prikupljati sredstva za potrebite građane Umaga. U organizaciji Grada, Turističke zajednice te poduzeća Mlinotest Trgovina, na štandu gdje će se prikupljati sredstva, donatori velikog srca moći će se zasladiti krafnama.

Od 1. do 15. svibnja Umag će ponovo biti domaćin dvaju svjetski renomiranih teniskih turnira u organizaciji ITF-a, i to „ITF Young – seniors world team & Individual championship“ na kojima će se natjecati više od 1.200 tenisača iz čak 45 zemalja svijeta, a u slobodno vrijeme uživati u ljepotama našega grada.

Kako bi program Tjedna Grada bio što originalniji, pobrinula se umjetnica Slavica Marin koja priprema performans „Svjetlost za žive“ na samoj deponiji u Donjem Picudu. Ova će se posebna manifestacija održati u 4. svibnja s početkom u 20 sati.

Svečana sjednica

Stiže posebno značajan dan za Grad Umag. Riječ je o Danu Grada Umaga, 6. svibnju, koji će biti obilježen nizom događanja. Od polaganja vijenca u 9 sati na centralnom groblju u spomen na borce preminule u NOR-u i Domovinskom ratu, postavljanja spomen ploče prof. dr. Marija Škrinjara u Babićima u 10 sati, do svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Umaga u 18 sati te kulturno-umjetničkog programa u organizaciji Grada i nacionalnih manjina nakon same svečane sjednice.

Tjedan se nastavlja Izložbom „Umaški fotoalbum“ u organizaciji Muzeja grada Umaga koji je 7. svibnja u 11.30 sati organizirao stručno vodstvo kroz samu izložbu. Kraj Tjedna Grada Umaga rezerviran je za sport. Tako će 7. i 8. svibnja biti organiziran 12. Međunarodni odbojkaški turnir povodom Dana Grada Umaga, a 8. svibnja XIX. međunarodni kup u športskom ribolovu s početkom u 9 sati na Novoj obali te natjecanje u brdskom biciklizmu sa startom također na Novoj obali, i to u 10 sati.

Namjera sve bogatijeg i raznovrsnijeg sadržaja programa Tjedna Grada Umaga jest nizom manifestacija posvetiti Dan Grada upravo sugrađanima. U programu će moći uživati građani svih uzrasta i svih ukusa, čime je želja potaknuti na stvaranje većeg zajedništva što u svečanom, što u vedrom, što u prijateljskom tonu kakvog upravo Grad Umag i njegovi građani zaslužuju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa