Okončana 9. BOOKtiga, susretište svih generacija

0
Na sajmu je prodano oko tisuću knjiga
Na sajmu je prodano oko tisuću knjiga

Nakon četiri dana posvećenih knjizi, putem prodajnog sajma, gostujućih antikvarijata, književnih susreta i predstavljanja knjiga, filmskog jutra, aukcije raritetnih izdanja, dodjele čitateljske nagrade, kreativne radionice, promocije slikovnice i predstavljanja novog projekta “Sretne priče”, Gradska knjižnica Poreč je s osobitim zadovoljstvom 23. travnja zaključila devetu po redu BOOKtigu.

Približavajući knjigu i čitanje svakom namjernom i nenamjernom prolazniku, BOOKtiga je u Poreč dovela akademika i književnika Pavla Pavličića, dok su svoje nove knjige za djecu i mlade predstavili književnici Mladen Kušec i Uroš Petrović. U kreativnoj radionici “Glagoljska slovarica” pod vodstvom knjižničarke porečke Osnovne škole, Vesne Milanović, djeca se usvojila znanja o glagoljici, prvom hrvatskom pismu. Dobitnica nagrade Grigor Vitez za književni tekst za mladež Rosie Kugli predstavila je roman “Nisam ti rekla…” a Dan planete Zemlje obilježen je prigodnim predavanjem dr. sc. Barbare Sladonja.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježilo je filmsko jutro posvećeno Williamu Shakespeareu te promocija slikovnice “Lavov san” Studija za izvedbene umjetnosti, MOT 08 iz Poreča autorice Vesne Tripar. Gradska knjižnica Poreč je i ove godine sudjelovala u nacionalnoj manifestaciji Noć knjige te je program održan 22. travnja zaokružen ugodnim druženjem uz bogati domjenak kojeg su pripremili učenici Ugostiteljsko-turističke škole "Antun Štifanić" Poreč.

U porečkom Domu za starije i nemoćne osobe uspješno je započeo prvi čitateljski susret “Sretne priče”. Prvi se pozivu odazvao gost festivala književnik Mladen Kušec, voditelj popularnih radio i TV-emisija, autor brojnih kazališnih predstava i knjiga za djecu. Čitateljski susreti “Sretne priče” nastavljaju se u Poreču, a očekuju se i u svim istarskim Domovima za starije i nemoćne osobe i dnevnim boravcima jer su ga prigrlile i sve gradske knjižnice Istarske županije.

U noći knjige po sedmi je put dodijeljena Nagrada BOOKtiga laureatu Ivici Prtenjači, najčitanijem autoru u svim narodnim knjižnicama Istarske županije, za njegov roman “Brdo” koji govori o potrazi za izgubljenim identitetom. Ugodno druženje s autorom i pročitani ulomci romana podsjetili su nas kako književnost može biti jednostavna i pitka, meka i prozračna, a opet ozbiljna i snažna. U ime pokrovitelja, Istarske županije nagradu je uručio pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, a pozdravne riječi uputila je dogradonačelnica Grada Poreča Nadia Štifanić-Dobrilović.

Uspješno je održana prva dobrotvorna aukcija knjiga i tiskovina u Istri “Udomi knjigu” nastala iz plodonosne suradnje antikvarijata Glavan iz Ljubljane i riječkog Malog nebodera. Aukcija je stari, ali zaboravljeni način prodaje koja će sigurno imati svoje mjesto u budućim projektima Gradske knjižnice Poreč.

Vizualni identitet Festivala potpisuje Studio Sonda, a o ovogodišnjem konceptu obrazloženje pristiže iz Studija Sonde: „Ovogodišnji koncept promocije BOOKtige ne uključuje samo standardne komunikacijske materijale, već je produbljen i konkretnom akcijom „Sretne priče“, kojom će segrađani odazvati na čitanje priča stanovnicima domova za starije i nemoćne i korisnicima dnevnih boravaka, i koja će postati trajna.

Ideja je proizašla iz činjenice da su likovi iz popularnih književnih klasika bezvremenski, vječno mladi. U tom kontekstu, donosimo sretne priče i stanovnicima doma i korisnicima dnevnih boravaka koji se, slabije pokretni, zahvaljujući knjizi još uvijek mogu otisnuti na brojna putovanja i avanture, poput likova o kojima im se čita. Za izradu konkretnih promidžbenih materijala Booktige 2016. fotografirali smo stvarne stanovnike porečkog doma, a njihova vedrina simbolizira sretne trenutke provedene uz likove iz knjiga. Na nama građanima je da im i ubuduće, i kada festival BOOKtiga završi, kroz projekt Sretne priče, priskrbimo čim više takvih trenutaka!“

I deveta BOOKtiga pokazala je da Festival ima svoju publiku, prodalo se više od tisuću knjiga, a broj od nekoliko tisuća posjetitelja potvrđuje namjeru organizatora da ovaj način populariziranja knjige i čitanja postane tradicionalan. Na BOOKtižinu - knjižnom sajmu Festivala, na kojem su knjige prodavali vrijedni volonteri, kojima se Gradska knjižnica najsrdačnije zahvaljuje, prikupljeno je 10.840 kuna. Prihod će biti usmjeren za realizaciju nove kućice za knjige iz projekta My little free library. Ovogodišnji su pokrovitelji Festivala bili Istarska županija i Grad Poreč.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa