ORaH Pula podržava zaštitu slapa Sopota

0
Slap Sopot
Slap Sopot

Gradska organizacija ORaH-a Pule podržava Građansku inicijativu "Zaštitimo slap Sopot" koja okuplja sve zainteresirane građane te se protivi najavljenoj izgradnji brane Tupaljski potok uzvodno od slapa Sopot u blizini mjesta Floričići, Runki i Žlepčari.

"Vjerujemo da bi realizacijom plana Hrvatskih voda i izgradnjom brane visoke 16,5 metara za vrijeme velikih kiša uslijed zadržavanja vode ona mogla dovesti do poplavljivanja okolnih poljoprivrednih i šumskih zemljišta, ali i kućanskih objekata. Nepotrebne intervencije u vodotok pod vodstvom Hrvatskih voda mogle bi dovesti do iseljavanja autohtonog stanovništva s tog područja te trajnog narušavanja najvećeg istarskog slapa", navodi pulski ORaH. Neprimjerenim regulacijama, dodaju, nastaju štete koje rezultiraju gubitkom biološke raznolikosti i uništavanjem korisnih funkcija rijeka.

"Izgradnja brane na navedenoj lokaciji je nepotrebna jer bi se njenom izgradnjom usporio ili zaustavio dotok vode prema slapu Sopot. Što se pokušava zaštiti od bujične poplave? Poljoprivrednu nizinu i Rockwool? Postoje li doista znatne štete zadnjih godina na tom području? Jesu li u Hrvatskim vodama razmišljali o podizanju nasipa tamo gdje šteta nastaje, umjesto da oštećuju biološku raznolikost i mijenjaju hidrološko stanje tri kilometra daleko? Nizvodno od slapa prema mjestu Švići već postoji brana koja je nemarom Hrvatskih voda zapuštena te se mogla uz redovito održavanje koristiti u istu svrhu," pišu iz ORaH-a.

"Pridružujemo se zahtjevu inicijative te tražimo od jedinica lokalne i regionalne samouprave, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Nature Histrice da u skladu sa svojim ovlastima zaustave planirani projekt kako bi se očuvalo područje slapa Sopot koje građanima služi za rekreaciju te spada u zaštićeno područje Ekološke mreže "Natura 2000" s obzirom na činjenicu da na tom području ima stanište zaštićena vrsta veliki vodenjak. Apeliramo na sve građane da se uključe u prikupljanje potpisa i tako zaustave devastaciju najvećeg istarskog slapa Sopot," zaključuju u ORaH-u.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA