Čak 150 aktivista u akciji Eko Istra 2016 na Poreštini

0
Okupili su se lovci, vatrogasci, ljubitelji prirode
Okupili su se lovci, vatrogasci, ljubitelji prirode

Od 8. do 10. travnja na području Kaštelira, Višnjana i Vižinade održala se ekološka radna akcija pod nazivom Eko Istra 2016. povodom Dana planete Zemlje koji se diljem svijeta obilježava 22. travnja.

Začetnici i glavni organizatori su članovi grupe Boar Hunters, koja okuplja lovce i bivše lovce te ljubitelje prirode na društvenim mrežama putem kojih se ujedinjuju ma gdje god se nalazili.  Suorganizatori akcije su Lovačka udruga Fazan Kaštelir-Vižinada, Lovačko društvo Dubrava Višnjan i Lovačko društvo Rovinj iz Rovinja. Sudionici su JVP Poreč, JVP Rovinj, DVD Plamen Višnjan, DVD Grom Kaštelir, DVD Rovinjsko selo i komunalni djelatnici Općine Višnjan.

U petak 8. travnja u poslijepodnevnim satima počeli su pristizati članovi iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva a nakon okupljanja uslijedio je raspoređivanje smještaja te druženje.

Subota je protekla u radnom ozračju. Nakon doručka koji je poslužen u lovačkom domu u Vižinadi formirane su radne skupine i raspoređene po terenu.

Sanirana je i ograđena jama kod Ženodrage, ograđene su jame na lokacijama Bačva i Vrbanovica, probijena su tri prosjeka dužine 300 metara na podrujku Ženodrage-Višnjan, Vrbanovice-Kaštelir i iza lovačkog doma u Vižinadi kao i sanirano divlje odlagalište u neposrednoj blizini arheološkog nalazišta Petrovac-Višnjan.

Po završetku je poslužen ručak za sve sudionike u lovačkom domu u Vižinadi. Nakon ručka pa do večeri bilo je predviđeno vrijeme za odmor i druženje. U 20.00 je počelo ponovno okupljanje u lovačkom domu u Vižinadi gdje je nakon službenog dijela, uručivanja priznanja i zahvalnica te kulturnog programa poslužena večera i odigrana tombola sa nagradnim fondom od preko 40.000 kuna a nagrade su bile gostovanja u lovištima diljem Hrvatske, lovački rekviziti i predmeti sa tematikom lovstva.

U nedjelju na streljani SD Kamilovica u Višnjanu održano je natjecanje u pripremi kotlića prema tradicionalnim recepturama natjecatelja a gdje su svi sudionici prezentirali i degustirali  proizvode iz svih krajeva Hrvatske. Proglašenje pobjednika nije prošlo bez pjesme i tamburaša.

„Organizacijski tim grupe Boar Hunters koji predvodi Zlatko Takač iz Rovinja već drugu godinu za redom organizirao je manifestaciju u kojoj je svaki sudionik imao prijevoz, osigurani smještaj te u subotu tri obroka. Prisutno je bilo više od 150 lovkinja i lovaca, vatrogaskinja i vatrogasaca i zaljubljenika u prirodu koji su došli iz cijele Lijepe naše, od Dubrovnika do Iloka, Bekteža, Samobora, Rijeke, Splita te iz Švicarske, Mađarske i Slovenije,“ rekao je Goran Kmet u ime Boar Huntersa.

Pokrovitelji susreta bili su Hrvatski lovački savez, Lovački savez Istarske Županije, tvrtka Istarski supermarketi, Radio Rovinj FM, HUT, Dika-Štik, Kartis kartonaža-tiskara, Ritoša trgovine, Podravka, Centours i Barocco caffe.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa