Završena Istrianissima: Stari bicikli, oldtimeri i megafritaja

0
Kao da je vrijeme stalo - biciklijada Istrianissima
Kao da je vrijeme stalo - biciklijada Istrianissima

Prvog travanjskog vikenda u Kaštelu je održana je 3. po redu Istrianissima, old-timer biciklijada u sklopu fešte šparuga, poznate Šparugade. Istrianissima je koncipirana ne samo kao old-timer biciklijada koja okuplja ljubitelje starih bicikala bogate povijesti nego i kao turistički eno-gastronomski događaj koji pokušava na drugačiji način upoznati posjetitelje s prirodnim ljepotama našeg kraja i gastro ponudu.

Sunčano jutro dočekalo je 70-ak zaljubljenika u biciklističku povijest iz Kaštela putevima gornje Bujštine uz pratnju nekoliko autiju iz istog razdoblja, Fiat 1.400, Fiat Campagnola, Triumph Spitfire i dr..

Nakon 15 kilometara cesta nas je dovela na pitoresknog brdašca iznad Završja zvanog Cirkoti. Svi sudionici su imali priliku uživati kušajući lokalne proizvode (pršut, sir, domaće vino, fažol...) uz zadivljujući pogled na dolinu Mirne, u okruženju stabala u punom procvatu. Nakon stanke, cestom na kojoj kao da je vrijeme stalo, uputili smo se ponad mjesta Marušići na jednu od najviših točki naše rute, malo mjesto Črnci. Tamo smo dočekani slatkim fritulama i kroštulama te muškatom koji su nam nadoknadili šećere nakon teškog uspona.

Kratki uspon pa spust nije obeshrabrio mnogobrojne sudionike ovog jedinstvenog dogadaja iako su vremešne kočnice bile pod punim opterećenjem, što se moglo i osjetiti u zraku. Nakon druge stanke pedalirali smo brežuljcima u okolici Oskoruša na samoj granici sa Slovenijom gdje se pruža jedinstven pogled na mnogobrojne vinograde i maslinike u okolici Momjana, domovinom muškata..

Nakon 45 kilometara vratili smo se u Kaštel gdje nas je dočekala mega fritaja sa šparugama i slaninom da nam povrati snagu i pripremi nas za završno krstarenje prema moru i obalnom mjestašcu Lovrečica gdje je bio pripremljen riblji roštilj sa srdelama i palentom. Uz pjesmu i zvuke harmonike i 75 odpedaliranih kilometara okončali smo ovaj predivan sunčan dan prisjećajući se kako se nekad pedaliralo i družilo.

Predivni primjerci bicikla koji su se mogli vidjeti izmamili su uzdahe prolaznika, a ljubav koju ljudi daju prema očuvanju sjećanja na ta vremena je nešto neopisivo i očaravajuće. Kolona biciklista i vozila koja je vijugala malo prometnim cesticama gornje Bujštine mogla je svakog slučajnog prolaznika vratiti u prošlost. Organizator se zahvaljuje MO Kaštel, ZT Kaštel, old-timer klub Adria iz Kopra na pratnji, turističkoj agenciji Fun-Activ iz Dobbiaca na ustupljenom kombiju i prikolici za pratnju.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 14.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/IVA TEKSTILA

Do: 14.08.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/KA

Do: 14.08.2020.

BUJE-BUIE, ISTARSKA ŽUPANIJA

DOKTOR/ICA DENTALNE MEDICINE

Do: 15.08.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA