JOJ Media preuzima Glas Istre

0
Ugovori u fazi potpisivanja: Prodaja Novog lista i Glasa Istre
Ugovori u fazi potpisivanja: Prodaja Novog lista i Glasa Istre

Predstavnici radnika i redakcije Novog lista održali su sastanak s predsjednikom Uprave Nevenom Klarinom koji ih je obavijestio o promjeni vlasničke strukture Novog lista te im je kazao da je prodaja većinskog vlasničkog udjela od 80,3 posto dionica tvrtki JOJ Media "gotova stvar, ali da su ugovori još u fazi potpisivanja".

Klarin je predstavnike radničkog i redakcijskog vijeća obavijestio da je u procesu potpisivanja 'zapelo' jer JOJ Media još uvijek nema registriran OIB. Na primjedbe zaposlenika da je u najmanju ruku neozbiljno da se ulagač koji se sprema investirati četrdesetak milijuna kuna nije potrudio ni registrirati u Hrvatskoj, Klarin nije dao nikakav konkretan odgovor.

Kako se saznaje, predstavnici radnika Novog lista obaviješteni su i da se paket dionica tvrtke prodaje za 38 milijuna kuna, od kojih je polovica namijenjena rješavanju kreditnih obaveza Novog lista tako da je, nakon potpisivanja ugovora, s nekretnina Novog lista planirano skidanje svih hipoteka.

U paketu s Novim listom novi vlasnici preuzimaju i Glas Istre i RTD, izdavača Zadarskog lista. Na pitanje zaposlenika znači li to da će te dvije tvrtke isplatiti dospjela dugovanja Novom listu, odgovoreno im je kako će dug od pet milijuna kuna biti isplaćen, ali nije precizirao u kojem roku te da se taj novac namjerava iskoristiti za povratak ritma isplate plaća.

Prema riječima zaposlenika, predsjednik uprave Klarin ih je obavijestio kako je od budućih vlasnika zatražio dokapitalizaciju u iznosu od 7 milijuna kuna za likvidnost tvrtke te nabavku offset tiskarskog stroja. Najavljena su i ulaganja u digitalne platforme, kao i pokretanje još jednog dnevnog lista na zagrebačkom području.

Prema najavama, neboder Novog lista bit će iznajmljen, a sve službe koje su u njemu smještene bit će prebačene u aneks i druge prostore. Kako radnici ističu, Klarin je najavio kako se broj zaposlenika namjerava smanjiti kroz idućih pet godina za sedamdesetak, prirodnim odljevom, i poticajima za punu ili prijevremenu mirovinu, ali i gašenjem pojedinih pratećih službi koje bi bile dane u outsourcing. Najavio je i gašenje enigmatike koja godišnje stvara gubitak od sto tisuća eura te izradu izdavačkog okvira nakladnika, navodno bez značajnih odstupanja od dosadašnje izdavačke politike i orijentacije, te novu sistematizaciju.

Na pitanje o medijskim napisima kako je riječ o prikrivenom stjecanju vlasništva nad Novim listom, radnici ističu da je Klarin opovrgnuo sve takve navode, rekavši kako o tome nema nikakvih saznanja. Objasnio je ulazak JOJ Media isključivo njihovim poslovnim interesom. Na pitanje znači li mogući dolazak novih vlasnika 'hadezeizaciju' Novog lista, Klarin je odgovorio da ne znači, kažu radnici. Više na stranicama Hrvatskog novinarskog društva.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR / SOBARICA - ROOM MAID

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA