Riječani slave, Pula dobila kvalitetnu podlogu za nastavak razvoja kulture

0
Rijeka je izabrana za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu
Rijeka je izabrana za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu

Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu ocijenilo je kako je grad Rijeka, uz Pulu, Osijek i Dubrovnik, u svom programu najbolje prenijela poruku europskog zajedništva, suradnje i sloge.

“Iako Pula nije ponijela titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, ulazak u samo finale izuzetno je velik rezultat i neprocjenjivo iskustvo za naš grad. Zahvalan sam svim građanima koji su sudjelovali u procesu kandidature, kao i timu koji je na tome neumorno radio proteklih mjeseci“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić. „Naša je tema kulturna demilitarizacija jer jedini je pravi odgovor na nasilje i govor mržnje upravo – kultura. Prošli smo vrlo složen i mukotrpan put koji nimalo nije bio uzaludan budući da sad imamo kvalitetnu podlogu za nastavak razvoja kulture u našem gradu“, zaključio je Miletić čestitavši gradu Rijeci na osvojenoj tituli.

Da je Pula ozbiljno pristupila kandidaturi govori i podatak da je još 2009. godine donijela prvu formalnu odluku o kandidiranju te je prvi grad koji je kompletirao i predao natječajnu dokumentaciju. Osim toga, Gradsko vijeće Pule jednoglasno je podržalo i donijelo važne strateške dokumente, poput Kulturne strategije grada i Odluke o kandidiranju, čime je potvrđena sposobnost provedbe ovog značajnog projekta.

Kandidaturom Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. stečeni preduvjeti za nastavak razvoja kulture grada

“Od samog početka veliku smo pažnju usmjeravali prema komunikaciji s građanima i civilnim sektorom budući da je naš cilj bio ojačati suradnju među kulturnim, gospodarskim, obrazovnim i turističkim sektorom te mi je drago da smo u tome i uspjeli. Pula će i dalje nastaviti svakodnevno razvijati i obogaćivati svoju kulturnu ponudu kako bi svojim građanima, ali i svim građanima Europe, ponudila najbolje kulturno-umjetničke događaje“, istaknula je pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Grad Pula je s Istarskom županijom ušao u natjecanje za laskavu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. s temom "Demilitarizacija! – Od tvrđave do foruma", kako bi se naglasilo da je kultura jedini pravi odgovor na nasilje i govor mržnje, a za ovaj se naslov borila zajedno s pobjedničkim gradom Rijekom te Osijekom i Dubrovnikom.

Današnjem proglašenju pobjednika prethodili su posjeti Povjerenstva gradovima finalistima pa su tako članovi 19. ožujka obišli Pulu s ciljem da neposrednim uvidom procijene predanost gradova kandidaturi i posvećenost projektu. Po završetku posjeta, gradovi finalisti su pred objedinjenim Povjerenstvom u Zagrebu predstavili svoje završne programe.

Prema odluci Europskog parlamenta i Vijeća Europe od 16. travnja 2014. godine o uspostavljanju inicijative Unije za Europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033., 2020. godine Europska prijestolnica kultura po prvi puta će, uz jedan irski, biti i jedan hrvatski grad, odnosno Rijeka.

U donošenju odluke poštivalo se šest glavnih kriterija za odabir: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provođenja te doseg i upravljanje projektnim ciklusom. Posebni ciljevi inicijative Europske prijestolnice kulture su jačanje opsega, raznolikosti i europske dimenzije u kulturnoj ponudi gradova, kao i putem transnacionalne suradnje; proširivanje pristupa i sudjelovanja u kulturi; jačanje kapaciteta u kulturnom sektoru i njegovih veza s drugim sektorima; podizanje međunarodnog profila gradova kroz kulturu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa