Izbori u Višnjanu: Koalicija IDS-SDP optužila načelnika Matticha da prioritete određuje prema osobnim interesima

0
Konferencija za tisak liste IDS-SDP
Konferencija za tisak liste IDS-SDP

Na prijevremenim izborima za Općinsko vijeće Višnjana, koji će se održati 25. ožujka, građani će birati između dvije liste – koalicije IDS-SDP i Nezavisne liste Angela Matticha, aktualnog načelnika općine. Tim povodom u Poreču je 11. ožujka svoj program predstavila lista IDS-SDP, nositelja Brune Radoša.

Radoš je podsjetio kako se na prijevremene izbore moralo ići zbog neusvajanja proračuna. „Načelnik Mattich je mogao spriječiti prijevremene izbore da je prihvatio proračun predložen od većine u Vijeću, odnosno vijećnika IDS-a i SDP-a“.

Koalicija IDS-SDP aktualnom načelniku prigovara da razvoj temelji na zaduživanju i rasprodaji općinske imovine, te samovoljnom i autokratskom određivanju prioriteta bez poštivanja volje mještana. Takav primjer po njima je i odluka o odvajanje Dječjeg vrtića Višnjan od Poreča, što je za posljedicu imalo povećanje troškova za oko 400.000 kuna godišnje koji se plaćaju iz općinskog proračuna te povećane naknade za vrtić koju plaćaju roditelji.

Nadalje, ističu u koaliciji IDS-SDP, utrošeno je 3,5 milijuna kuna općinskog novca na Palazzu Sincich iako se za tu namjenu moglo iskoristiti sredstva Talijanske unije. 

„Poslovna zona nije pokrenuta, sklopljeni su ugovori s investitorima 2010. godine i to prije nego su iznađena sredstva za financiranje zone. Načelnik je obećavao da je samo pitanje dana kada će se dobiti sredstva od banke. Sredstva nisu dobivena, jer je Mattich Općinu prezadužio i banke nisu željele ući u poslovanje s prezaduženom i loše vođenom općinom“, rekao je Radoš, naglasivši da je infrastruktura u zoni trebala biti gotova prije mjesec dana, a u stvarnosti nije učinjeno gotovo ništa, ozbiljniji radovi nisu ni pokrenuti.

„Pri određivanju prioriteta načelnik se vodi osobnim interesima i interesima svojih satelita, a ne interesom svih mještana. Da nije utrošio više od milijun kuna na zatvaranje ceste i gradnju trga ispred svoje kuće, taj bi novac bio utrošen za projekte koji se tiču svih mještana (javna rasvjeta, asfaltiranje, kanalizacija itd.)“, kazao je Radoš, podsjetivši i da je Općina Višnjan platila 2,5 milijuna kuna za traktor koji najviše vremena skuplja prašinu ili se posuđuje „podobnim općinama poput Bala“.

Radoš je rekao i da je izdvajanjem Odjela financija od Grada Poreča nepotrebno povećan trošak općinske administracije, a kao primjer rastrošnosti naveo je da je Općina Višnjan jedno vrijeme imala ured u Bruxellesu na koji su se trošila značajna sredstva iako Istarska županija već ima svoj ured u glavnom gradu EU, koji mogu koristiti svi gradovi i općine.

„Arogantnost i bahatost se očituje i u trošenju 200.000 kuna godišnje na reprezentaciju, službena putovanja (npr. putovanje na Svjetsko prvenstvo u oranju u Švedskoj!), darove i troškove protokola. Ukupan trošak načelnika i njegovog zamjenika je oko 600.000 kuna godišnje, a sve to plaćaju građani Općine Višnjan“, kazao je Radoš.

Radoš je podsjetio da Općina Višnjan još uvijek nije riješila problem poljoprivrednog zemljišta: „Načelnik je na Vijeću izjavio da poljoprivredno zemljište u ovom trenutku nije prioritet. Takav stav načelnika općine u kojoj se veći dio mještana bavi poljoprivredom je neprihvatljiv“.

Koalicija IDS-SDP smatra da je načelnik Matich svojom politikom izolirao Općinu Višnjan. „Od Višnjana su Mattich i njegovi sateliti napravili izolirani otok, a ako se nastavi s njihovom politikom Višnjan će postati pusti otok. Puno loših, neuspjelih i paralelnih projekata i velikih troškova posljedica su loše komunikacije s lokalnom i regionalnom zajednicom, općinama u okruženju, posebno s Gradom Porečom, kome mještani Višnjana gravitiraju a čije je dugogodišnje dobre odnose Mattich poremetio svojom isključivošću, bahatošću i arogancijom. Općina vođena na taj način se potpuno odvojila od svojih mještana i njihovih potreba. 

Na pitanje zašto bi građani Višnjana na predstojećim izborima trebali glasati za koaliciju IDS-SDP, članovi ove liste odgovaraju: „Zato što ćemo kontrolirati rad načelnika i onemogućiti njegovu samovolju. Spriječit ćemo nekontrolirano zaduženje Općine i povezanih firmi koje prijeti opstanku same Općine, s obzirom da je prema posljednjim podacima Općina Višnjan dužna više od 23 milijuna kuna. Sadašnje zaduženje onemogućuje normalan rad Općine, čime su građani prikraćeni za usluge koje im Općina mora nuditi a za koje plaćaju poreze i naknade. Zaposlenicima Općine i subjektima vezanih uz nju prošle su godine nekoliko puta kasnile plaće, a Općina je bila pred iskapčanjem struje. Svako buduće zaduživanje još bi više pogoršalo takvo stanje“.

Koalicija IDS-SDP će predložiti smanjenje prireza, koji je najveći u okruženju, te upozorava da će Nezavisna lista Angela Matticha, ukoliko dobije većinu, sigurno predložiti povećanje cijene Dječjeg vrtića, što je lani spriječeno zahvaljujući vijećnicima IDS-a i SDP-a.

„Bit ćemo na raspolaganju svim našim mještanima. Nećemo tražiti najavljivanja za razgovore već ćemo, za razliku od postojeće garniture, u što kraćem roku omogućiti kontakt i iznalaženje rješenja problematike naših mještana“, rekli su kandidati koalicije IDS-SDP na izborima za Općinsko vijeće Višnjana. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa