Most i HDZ se složili da Plomin C treba graditi

0
TE Plomin (foto: Robi Selan)
TE Plomin (foto: Robi Selan)

Ministarstvo zaštite okoliša, kako doznaje Telegram, više se neće protiviti projektu izgradnje Plomina C. Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović (Most), koji je nedavno najavljivao da će vlada odustati od tog strateškog projekta (vrijednog gotovo 700 milijuna eura) jer se ne uklapa u energetsku politiku EU-a, sad odluku prepušta Ministarstvu gospodarstva.

Od početka mandata nove vlade bilo je vidljivo da Most i HDZ imaju sasvim oprečna stajališta oko ovog važnog i za neke kontroverznog energetskog projekta. Most se, u populističkoj maniri odbijanjem projekta Plomina C, dodvoravao svom biračkom tijelu. HDZ je, s druge strane, odmah zaključio da bez Plomina C nema ni traga njihovoj najavljenoj razvojnoj strategiji koja se, između ostaloga, oslanja na velike energetske projekte.

Ekonomska opravdanost

Na upit novinara Telegrama zašto je najavio odustajanje od Plomina C iz Dobrovićeva ministarstva su odgovorili da je ministar samo “istaknuo važnost donošenja nove energetske strategije koja bi pokazala kolika je energetska i ekonomska opravdanost tog projekta”.  Ali su naglasili i to da je za njega nadležno Ministarstvo gospodarstva. Sličan stav zauzeo je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić, proglasivši moratorij na energetske projekte.

Dogovor u koaliciji

U pogledu pregovora oko realizacije projekta Plomina C u suradnji s konzorcijem na čelu s japanskim Marubenijem koji su u samoj završnici, Panenić je istaknuo da Europska komisija ugovor HEP-a i Marubenija, prema kojem će HEP kupovati pola proizvedene struje, smatra subvencijom države, te dodao da je cijena otkupa električne energije predviđena ugovorom previsoka u odnosu na tržišne cijene.

No prema izvorima Telegrama, HEP je tijekom prošle godine s Europskom komisijom usuglasio ključne elemente poslovne transakcije koji se odnose na ishođenje potvrde da projekt ne sadrži elemente državne potpore. Samim time, tvrde naši izvori, ispunjeni su preduvjeti da se postupak pred Europskom komisijom uspješno zaključi.

Izvori Telegrama kažu kako je HEP s Europskom komisijom usuglasio ključne stvari oko navodnih državnih poticaja

Da slika neusaglašenosti članova vlade oko ključnih tema bude još šarenija, pobrinuo se ministar poduzetništva Darko Horvat, koji je prije nekoliko dana izjavio da Plomin C sigurno ide jer je potreban u energetskoj bilanci. Plomin bi trebao stvoriti pretpostavke da veliki kontingent obnovljivih izvora uđe u elektroenergetski sustav Hrvatske, naglasio je Horvat.

Horvatova izjava, doznaje Telegram, na tragu je postignutog dogovora HDZ-a i Mosta oko Plomina. Zanimljivo je i da je predsjednik Vlade Orešković inzistirao da se projekt što prije realizira.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa