Tko su novinari koji pišu za Istarski.hr

0
 Robi Selan, Eleonora Vlačić, Nenad Čakić, Divna Knežević i Kristian Stepčić Reisman
Robi Selan, Eleonora Vlačić, Nenad Čakić, Divna Knežević i Kristian Stepčić Reisman

S gotovo pola milijuna posjeta mjesečno portal Istarski.hr, iako najmlađi, jedan je od tri najčitanija istarska portala. Pokrenuli su ga 2011. godine Eleonora Vlačić i Nenad Čakić, svojedobno urednici i pokretači Istarskog glasa, prvog uspješnog istarskog tjednika i prvog medija koji je uspio narušiti dotadašnju neprikosnovenu dominaciju Glasa Istre.      

„Kada smo početkom 2002. godine ugasili tjednik Istarski glas iza sebe smo imali osam godina iskustva rada s lokalnim medijima. U tih osam godina učinili smo brojne pogreške, ali i  naučili mnoge tajne ovog zanata, no trebali smo mali predah. Samo dan nakon što smo službeno objavili prestanak izlaženja Istarskog glasa, tadašnji urednik Globusa Davor Butković ponudio nam je da pišemo za njih. Potom smo surađivali i s «Arenom», bivšim «Poslovnim tjednikom», a nekoliko tekstova naručio nam je i prestižni «Playboy». Znanje i iskustvo koje smo stekli radeći za ta izdanja je doista neprocjenjivo. Ono što smo naučili radeći za «Globus», u kombinaciji s iskustvom pravljenja lokalne novine, koje smo imali od ranije, pokazalo se kao dobitna kombinacija“, kaže Eleonora Vlačić, autorica projekta Istarski.hr. Vlačić je u novinarstvu već više od tri desetljeća, čime je uz Gorana Prodana, Ranka Borovečkog, Silvanu Fable i još neke, među najiskusnijim istarskim novinarima.

Glavni urednik Nenad Čakić kaže da uspjeh portala Istarski.hr nije slučajan. „Prilikom pokretanja portala koristili smo iskustva iz prijašnjih izdavačkih projekata, znanja koja smo stekli radeći za «Globus», «Arenu» i «Playboy», a nadahnule su nas i teorije američkog marketinškog gurua Malcolma Gladwella, koje je najlakše primijeniti upravo na ovako malom području kakva je Istra“, kaže Čakić.

Bivši novinari Glasa Istre

Član redakcije portala Istarski.hr je i Kristian Stepčić Reisman, novinar s višegodišnjim iskustvom u Glasu Istre i drugim medijima. Stepčić Reisman je i jedan od najškolovanijih istarskih novinara. Diplomirao je Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je postao diplomirani novinar, dok je na koledžu Goldsmiths, u sklopu Sveučilišta u Londonu, magistrirao političke komunikacije.

U dnevniku Glas Istre zaposlio se 2000. godine, a do konca 2012. obavljao je različite funkcije, od voditelja dopisništva do izvršnog urednika. Od 2014. surađuje s Istarskim.hr a od 2015. član je redakcije tog portala. Tijekom boravka u Londonu surađivao je s Media Diversity Institutom na međunarodnim medijskim projektima, s portalom H-alter.org iz Zagreba sudjelovao u javnom komisioniranju novinarskih radova uz potporu Ministarstva kulture. 

Četvrti novinar portala Istarski.hr je Robi Selan, po struci diplomirani ekonomist, ali se već više od dva desetljeća bavi novinarstvom. Počeo je u labinskoj lokalnoj novini, pa Istarskom glasu, a nakon toga je dvanaest godina radio kao dopisnik Glasa Istre iz Labina, a od 2014. godine radi za Istarski.hr.

Osim novinarstvom, bavi se i književnim radom, objavljivao je kratke priče u nizu književnih časopisa, a dvaput je za svoje priče nagrađen. Ima vrlo široki spektar znanja pa je nekoliko puta sudjelovao na raznim kvizevima, a jednom je i pobijedio. Za sebe kaže da je „antifašist jer mrzi fašiste i demokrat jer je za Voltairovu definiciju tolerancije“. Ne voli mršave žene i baš ga briga što tko o tome misli. Vježba aikido i jiu jitsu. Razočaran je jer ga još nitko nije napao zbog teksta.

Peta članica redakcije portala Istarski.hr je Divna Knežević, koja je vodi brigu o marketingu i administrativnim poslovima, a idućih mjesec i pol dana boravit će u Manchesteru. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa