Održana Vjeronaučna olimpijada za učenike Porečke i Pulske biskupije

0
Sudionici Vjeronaučne olimpijade u Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji
Sudionici Vjeronaučne olimpijade u Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji

Ekipa OŠ Veruda Pula u kategoriji osnovnih škola i ekipa Gimnazije Pula u kategoriji srednjih škola pobjednice su Vjeronaučne olimpijade za učenike osnovnih i srednjih škola Porečke i Pulske biskupije održane 19. veljače u Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji. Tema olimpijade glasila je „Brak i obitelj u Božjem naumu“, a sudjelovalo je 48 natjecatelja iz osam osnovnih i četiri srednje škole. Pobjednici će sudjelovati na državnom natjecanju iz vjeronauka koje će se ove godine održati u Rijeci od  6. do 8. travnja.

Ekipu Osnovne škole Veruda činili su Laura Lunko, Dora Berljavac, Veronika Siladić i Sara Šiško, a pripremala ih je mentorica Marina Šnobl. Drugoplasirani su učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Područne škole Sveti Petar u Šumi: Iva Udovičić, Talia Benčić, Monika Hekić i Lucija Pilat s mentoricom Karmelom Lazarić. Treće mjesto osvojili su učenici Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ iz Buzeta: Lucia Fabijančić, Franciska Ivić, Carla Radović i Lorenzo Radović s mentoricom Ksenijom Šćulac. Četvrto mjesto pripalo je ekipi OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labina, peto ekipi pulske OŠ „Tone Peruško“ , šesto ekipi OŠ Vladimira Nazora Potpićan, sedmo ekipi OŠ Jure Filipovića Barban i osmo ekipi OŠ Kaštanjer Pula.

Ekipa Gimnazije Pula nastupila je u sastavu Josipa Karlović, Matea Karlović, Nikolina Otočan i Dražena Kelava s mentorom Kazimirom Berljavcem. Drugo mjesto osvojili su učenici Srednje škole Mate Balote iz Poreča: Martina Gasparini, Emili Kuzma, Marta Radin i Ana Ritoša s mentoricom Mirnom Bunčić. Treće mjesto pripalo je učenicima Gimnazije i Strukovne Škole Jurja Dobrile iz Pazina: Stefani Čeh, Katarini Đukić, Luki Brajkoviću i Đoniju Pokosu s mentorom vlč. Bernardom Jurjevićem. Ekipa Pazinskog kolegija sa mentorom vlč. Filipom Celentom smjestila se na četvrto mjesto.

Nakon okupljanja sudionika olimpijade te državne himne i uvodne molitve, okupljenima se obratio domaćin, ravnatelj Pazinskog kolegija preč. Alejandro Castillo Jimenez. Uslijedio je kraći kulturni program u sklopu kojeg je jedna učenica pročitala prigodna promišljanja pape Franje o obitelji, povezano s ovogodišnjom temom vjeronaučne olimpijade „Brak i obitelj u Božjem naumu“, promišljanja u kojima papa posebno naglašava važnost korištenja riječi „molim“, „hvala“ i „oprosti“ u obiteljskim odnosima. Natjecanje je otvorio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša napomenuvši kako se odabirom te teme htjelo mladima ponuditi mogućnost da nauče više o toj danas posebno aktualnoj tematici.

„Svi mi dolazimo iz obitelji, i sve nam je to posve normalno, no danas je više nego ikada potrebno znati to argumentirano obraniti. Samo dubokim poznavanjem činjenica moći ćete s jakim argumentima sudjelovati u raspravi o toj temi, te tako vjerodostojno braniti svoj stav“, naglasio je biskup.

Učenici su zatim pristupili pisanom dijelu natjecanja. Dok su prosudbena povjerenstva provjeravala testove i zbrajala rezultate za sudionike je bila organizirana marenda i potom obilazak Kolegija i Učeničkog doma. Nakon prvih privremenih rezultata sudionicima je bilo omogućeno provjeriti testove, te su nakon provjere definirane sitne korekcije u rezultatima. Uslijedila su druga dva dijela natjecanja, Tombola i Milijunak.

Nagrade, pohvalnice, zahvalnice i diplome je podijelio ravnatelj Kolegija Castillo Jimenez, a završnu riječ okupljenima je uputio dijecezanski predstojnik Katehetskog ureda vlč. Luka Pranjić. Svi su sudionici dobili za nagradu nekoliko prigodnih knjiga, a mentori su za škole dobili literaturu o biskupu Jurju Dobrili i mons. Boži Milanoviću.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa