Poreč domaćin završnice malonogometnog prvenstva Hrvatske za žene

0
Ove se godine u Hrvatskoj prvi put igra malonogometno prvenstvo za žene
Ove se godine u Hrvatskoj prvi put igra malonogometno prvenstvo za žene

Poreč će ovog vikenda biti domaćin trećeg, završnog kruga, prvog povijesnog prvenstva Hrvatske u malom nogometu za žene, a isto je predstavljeno na tiskovnoj konferenciji u galeriji Zgor murve u Funtani.

U ime organizatora turnira ŽNK Istra prisutnima se obratio njen predsjednik Enzo Zohil koji je upoznao sve s sustavom natjecanja u I HMNL:

- U ovom, kako svi govore, povijesnom prvenstvu u futsalu nastupa devet ženskih ekipa, iako je u početku bilo predviđeno igranje jedne više ali je u posljednji trenutak otpala ekipa Osijeka. Igra se turnirski i do sada su odrađena dva turnira, onaj u Zadru prošle godine i prije desetak dana u Zagrebu. Nama kao klubu, ali i našem savezu pripala je čast da upravo na ovom našem području bude taj treći turnir gdje će se doznati i prvi državni prvak, a za mjesto domaćin izabran je Poreč i njihova dvorana hotela Dijamant u Plavoj laguni. Nama kao klubu predstoji da odigramo još tri utakmice u kojima bi nam jedna pobjeda trebala biti dovoljna da osiguramo opstanak. Ekipa nam je izuzetno mlada i vjerujem da će u tome i uspjeti.

Sve počinje u subotu u 14,00 kada turnir otvaraju riječki ŽNK Rijeka i jedan od najvećih favorita za naslov prvaka zagrebački Alumnus. U toku večeri predviđeno je i svečano otvaranje turnira na kojem će se uz malonogometašice moći vidjeti i mažoretkinje iz Višnjana, Folklorna grupa iz Vrsara, te nastup mladih U-11 igrača porečkog Jadrana, Funtane, Istre iz Tara i Kaštelira. U nedjelju program počinje u 10,00 utakmicom između Alumnusa i Mirlović Zagore, a svečana podjela nagrada planirana je za 17,00 sati. Nakon toga će se ponovno na parketu naći već spomenuti igrači U-11 kategorije što je ujedno i početak selektivnog procesa za igrače tog godišta u organizaciji NS Pazin.

Igor Žiković i Enzo Zohil (foto: Robi Fonović)
Igor Žiković i Enzo Zohil (foto: Robi Fonović)

- Mi smo uz ŽNK Rijeka jedina ekipa kojoj je dozvoljeno da igra prvenstvo kao ekipa iz velikog nogometa – govori Zohil i nastavlja – Inače ŽNK Istra osnovan je točno prije devet godina i prvenstveno zbog nedostatka mlađih uzrasnih kategorija do danas nismo uspjeli ući u Prvu ligu iako smo rezultatski to ostvarili prije nekoliko godina. Iako smo u početku bili stacionirani u Žminju, sada nam je sjedište u Puli gdje nas je grad prihvatio i pomaže nam u radu. No na žalost nemamo svog igrališta ni svlačionica tako da je izuzetno teško očekivati nekakav napredak u svemu tome. Cure nam treniraju u Pulu, Juricanima i ovim se putem zahvaljujemo NK Istra Pula i NK Galebu na pomoći. Sada smo dogovorili suradnju s NK Funtanom, a u razgovorima smo i s NK Novigradom koji su spremni u svojim redovima trenirati i mlade djevojke koje bi potom krenule u igranje nogometa u našem klubu. Problema imamo jako puno, prvenstveno onih financijskih jer igranje II HNL u konkurenciji s klubovima iz Varaždina i okolice iziskuje velike troškove,a li se nekako snalazimo. Uskoro se spremamo napraviti i novi „sestrinski“ klub koji će biti registriran samo za igranje malog nogometa kako bi se i u narednim godinama mogli nesmetano natjecati u I HMNL.

Ozbiljnost ovog projekta prepoznao je NSŽI koji je preuzeo pokroviteljstvo nad ovim događajem, a razloge je iznio predsjednik saveza Igor Žiković:

- Izuzetno nam je drago da se jedan takav događaj održava na ovom našem području, pogotovo zbog činjenice da će se upravo ovdje dobiti i prvi povijesni prvak Hrvatske. Također nam je zadovoljstvo, ali i obaveza da damo potporu ovom našem jedinom ženskom nogometnom klubu, a naš će savez maksimalno podržavati svaki događaj na ovom području pogotovo u ženskom nogometu. Kod nas je možda taj ženski nogomet još malo u „statusu quo“ jer imamo samo ovaj jedan klub, ali na nivou Hrvatske ovaj je vid sporta u velikoj ekspanziji i mnogo se mladih djevojaka bavi nogometom. Također naš će savez dati punu podršku i pomoć onim sredinama u kojima se ženska djeca odluče baviti nogometom, a suradnja je već počela tu na Poreštini, pa području Umaga, Pazina, Pule itd. Toj priči treba jednostavno dati jednu veliku podršku. (Robi Fonović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa