Je li Općina Tinjan uništila dobar poslovni projekt?

0
Pilana Donis
Pilana Donis

Priča Zorana Fabrisa iz Tinjana pokazuje kako vlastodršci žurno djeluju u korist građana kad su u pitanju njihove fotelje. Izmijenili su prostorni plan u poslovnoj zoni  Pavletići tako da Fabrisova pilana Donis neće moći graditi kogeneraciju na drvnu biomasu snage od 1,3 megavata. Općinsko vijeće donijelo je 2011. prostorni plan za poslovnu zonu Pavletići u kojem je bila predviđena gradnja tog postrojenja. Za dio zone koji nije bio sagrađen trebalo je napraviti detaljni plan uređenja, piše Lider.hr.

–  No najbliži je susjed pokrenuo potpisivanje peticije protiv gradnje takvoga postrojenja jer mu smeta promet mojih kamiona kraj njegove kuće. Govorio je da se protivi „spalionici smeća, starih guma, lešina, štetnih tvari i ostaloga neprimijerenog materijala“  –  govori Fabris.

Protivljenje susjeda

Riječ je o Vinku Mofardinu koji je poslao i dopis Općini Tinjan potpisan kao „grupa građana“. Fabris ističe da su Mofardin i istomišljenici na javnom izlaganju projekta upoznati s tim da će se graditi isključivo kogeneracija na drvnu biomasu, o čemu postoje dokumenti.

–  Mještanima je predstavio lažne podatke, zastrašivao ih je i tako prikupio 130 potpisa potpore. Poslije su mi susjedi govorili da su peticiju potpisali zato što im je bila predstavljena gradnja „zastrašujuće spalionice otpada“. U telefonskom razgovoru Mofardin je rekao da nije istina da je govorio o spalionici lešina i tome slično, nego  o tome da se protivi proizvodnji struje na biomasu koja može biti od bilo kakva biootpada. Iako sam mu rekao da je ovdje riječ o drvnoj biomasi i parnom procesu prema službenome projektu koji je predstavljen, bio je uporan tvrdeći da to nitko ne može znati.

– Nemamo mi ništa protiv Donisa, ali to je od nas udaljeno 70 metara i ne želimo onečišćenje, veći promet, prašinu, buku –  kaže Mofardin.

Općinski načelnik Goran Hrvatin sazvao je izvanrednu sjednicu Općinskoga vijeća radi predstavljanja projekta pa je Vijeće donijelo odluku o održavanju javnog skupa građana na kojemu će se saslušati njihovo neobvezno mišljenje. Hrvatin je pozvao i profesora sa Šumarskoga fakulteta u Zagrebu dr. sc. Stjepana Risovića te dr. sc. Viktora Dragičevića s Tehničkog fakulteta u Rijeci. Sve se to događalo od kolovoza, a onda je 17. prosinca Vijeće donijelo odluku kojom se zabranjuje gradnja kogeneracije u Pavletićima. Pritom uopće nije uzelo u obzir mišljenje struke, tj. profesora Risovića i Dragičevića. Fabris nam priča kako je Risović ostao zgranut huškačkim ponašanjem dijela građana. Mofardin pak tvrdi da je to bila pristojna javna rasprava.

Nema kompromisa

Iako je profesor Risović  želio izreći svoje mišljenje o projektu, nije stigao odvojiti vrijeme za to. Profesor Dragičević u poduljem je odgovoru naveo da je riječ isključivo o kogeneraciji na drvnu biomasu, projekt je dobar i nema govora o onečišćenju. Čini se da je ipak glavni razlog pojačani promet kroz naselje i zbog toga možemo razumjeti mještane, ali, kako kažu u Zelenoj Istri, koja također podupire projekt, mogao se naći kompromis, primjerice u isporuci jeftinije električne energije mještanima. Zakazali su političari koji, iako su sami pozvali stručnjake, zbog svojih fotelja nisu slušali, što zabrinjava. Zbog načelnika Hrvatina i tinjanskih vijećnika propao je dobar projekt. Međutim, njih nije briga, oni misle da su zaradili još jedan mandat, piše Lider.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa